Карл Маркс - кратка биография

Карл Маркс - кратка биография
Снимка: wikipedia.org

Наскоро светът отбеляза 200 години от рождението на идеолога на комунизма Карл Маркс. По случай тази знаменита дата родният му град Трир получи като подарък от Китай огромна бронзова статуя на философа и мислителя Маркс.

Тя ни кара да се замислим какъв е правилно да наречем Маркс - философ, идеолог, революционер, мислител или агитатор?

Той може би е всичко това, но все пак най-много заслужава определението на най-значителния философ, който някога Германия е имала. Няма само да разберем какво би казал той за това, как по-късно бе използвано неговото учение.

Карл Маркс (5 май 1818 г. - 14 март 1883 г.) е пруски икономист, журналист и политически активист и автор на Комунистическият манифест, който повлиява върху поколения замислени политически и социално-икономически лидери. Известен също като Бащата на комунизма, идеите на Маркс са породили яростни и кървави революции, лансирани при свалянето на вековни правителства и служат като основа за политически системи, които все още доминират над 20% от населението на света - или един на всеки пет души от планетата.

Писанията на Маркс са един от най-забележителните и оригинални синтези в историята на човешкия интелект.

Карл Маркс е роден в Трир, Прусия (днешна Германия) в семейството на Хайнрих Маркс и Хенриета Пресберг. Родителите на Карл Маркс са евреи. Баща му обаче преминал към лутеранството, за да избегне антисемитизма.

Маркс се обучава у дома от баща си до гимназията, а през 1835 г., на 17-годишна възраст, се записва в университета в Бон в Германия, където учи право по желание на баща си. Маркс обаче се интересува много повече от философия и литература.

След тази първа година в университета Маркс се сгодява за Джени фон Вестфален, образована баронеса. По-късно те се женят през 1843 г. През 1836 г. Маркс се записва в Берлинския университет, където скоро се чувства като у дома си, когато се присъединява към кръг от ярки и екстремни мислители, които оспорват съществуващите институции и идеи, включително религия, философия, етика и политика. Маркс завършва докторска степен през 1841 г.

След училище Маркс се обръща за подкрепа към писането и журналистиката. През 1842 г. става редактор на либералния вестник в Кьолн „Rheinische Zeitung“, но правителството на Берлин забранява публикуването му на следващата година. Маркс напуска Германия - за да не се върне - и прекарва две години в Париж, където за първи път се запознава със своя сътрудник Фридрих Енгелс.

Докато Карл Маркс остава сравнително непозната фигура, докато е жив, идеите и идеологията на марксизма започват да оказват голямо влияние върху социалистическите движения малко след смъртта му.

Теориите на Маркс за обществото, икономиката и политиката, известни заедно като марксизъм, твърдят, че обществото като цяло прогресира чрез диалектиката на класовата борба. Той е критичен към настоящата социално-икономическа форма на обществото, капитализма, който той нарича диктатура на буржоазията, вярвайки, че се управлява от богатите средни и висши класи само в тяхна полза и прогнозира, че това неизбежно ще доведе до напрежение и самоунищожение и подмяна на системата.

Той вярва, че социализмът в крайна сметка ще бъде заменен от безкласно общество, наречено комунизъм.

Най-важното от биографията на Карл Маркс остават няколко факта. На първо място, това е, че философски настроеният млад човек Карл Маркс се превръща в бунтар, започвайки борба за налагане на либералните идеи на своята епоха.

И това има последствията, които се очакват. Той е принуден да бяга, най-напред в Париж, а после и в Лондон. В Английската столица Маркс започва да се интересува от положението на английските работници, особено след като се запознава с Фридрих Енгелс, с който остава приятел и близък сътрудник до края на живота си.

В епохата на зараждащите се капиталистически отношения работниците в Англия живеят и работят в много тежки условия. В резултат на проучванията Маркс пише през 1847 година всеизвестният Комунистически манифест, с който Маркс и Енгелс призовават за нещо, което днес е основна ценност - равен шанс за всички.

Това е началото на комунистическата идеология в света. Този труд на Маркс е нещо повече от обикновен анализ на ситуацията в Европа в момента. Комунизмът става учение, толкова силно, колкото е и една религия.

Силното въздействие на марксизма идва от връзката между новаторски научни знания и утопични възгледи, които превръщат учението в догма. Малко по-късно Маркс написва програмния си труд Капиталът, който става теоретична основата на комунистическата идеология.

Реалният комунизъм, изграден върху теориите на философа от германския град Трир, дълго време хвърля сянка върху името и идеите му и ще е нужно време, за да се очисти идеологията му от всички диктаторски наслоявания, за да се оцени истинската стойност, която носи.

Още факти за Карл Маркс

В университетските си дни Маркс отделя време за писане на художествена литература, пиеси и поезия. Всъщност Маркс публикува две стихотворения по време на живота си и повече от половината от стихотворенията, които съчинява, са посветени на съпругата му Джени.

Чували ли сте за братята Филипс, Антон и Джерард, съоснователи на американския мултинационален гигант Филипс? Малко известно е, че баща им Бенджамин Филипс е бил братовчед на Карл Маркс.

Маркс пише статии във вестници за редица важни исторически събития, като британското управление в Индия, робството и американската гражданска война, Кримската война и продължаващата индустриална революция във Великобритания. Докато първите текстове на Маркс са написани на немски и по-късно преведени на английски, после той бързо напредва в езика и започва да пише статии на английски. 

По време на живота си в Лондон Маркс прекарва много часове в писане и изследване на ръкописите си в читалнята на Британския музей, в който по-късно се помещава Британската библиотека. Тази читалня се използва и от много известни исторически личности, включително Оскар Уайлд, Джордж Оруел и Вирджиния Улф.

Маркс живее голяма част от зрелия си живот в крайна бедност и често е осъждан от кредитори и наемодатели, на които дължи пари. Четири от седемте деца на Карл Маркс са починали в ранна възраст в резултат на дълбоката бедност на семейството и се казва, че от време на време Маркс не е могъл да напусне къщата, защото съпругата му Джени е трябвало да облече панталоните му, за да свърши нещо.

В резултат на честото напрежение на Маркс с наемодатели и кредитори, той използва псевдоними, когато наема апартамент, за да затрудни властите да го намерят. Докато е в Париж, той използва псевдонима „мосю Рамоз“, а когато живее в Лондон, той носи прякора „А. Уилямс“.

Съобщава се, че около девет до единадесет са присъствали на погребението на Маркс през 1883 г. В допълнение към четиримата членове на семейството на Маркс са Фридрих Енгелс, други комунистически граждани и британски еволюционен биолог. Енгелс казват, че неговото име ще остане през вековете, както и работата му!

Маркс, който почива през 1883 г. на 74-годишна възраст, е погребан в гробището Хайгейт в Лондон съвсем скромни. Гробът му е преместен на ново място през 1954 г. и е издигнат портретен бюст по поръчка на Британската комунистическа партия. 

Въпреки че може да има репутацията на сериозен радикален документ, в Комунистическият манифест се посочват искания на работническата класа, много от които се прилагат на практика в западните капиталистически общества. Например: създаване на национална банка; централизация на транспорта в ръцете на държавата; безплатно обучение за всички деца в държавните училища; и премахването на детския труд.

Маркс е избран за "най-великия мислител на хилядолетието" в анкета на Би Би Си, побеждавайки няколко интелектуални титани, сред които Чарлз Дарвин, Алберт Айнщайн и Исак Нютон.

Маркс беше описан като една от най-влиятелните фигури в човешката история от хората по целия свят. Мемориалът на гроба му винаги е покрит с признателни дарове от привържениците му. Надгробният му камък е изписан с думи от Комунистическия манифест, който очевидно предсказва влиянието, което Маркс ще има върху световната политика и икономика: Работници от всички страни, обединявайте се!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest