sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Исторически Личности»Александър Сергеевич Пушкин - кратка биография

Александър Сергеевич Пушкин - кратка биография

Александър Сергеевич Пушкин - кратка биография
Снимка: LudaUcozRu

Александър Сергеевич Пушкин (1799-1836) е един от най-известните и обичани руски поети.

Детство и обучение

Произлиза от аристократично, но бедно семейство. Прадядо му пристига от Камерун и е бил роб. Той е откупен от Петър Велики, който го прави свой кръщелник. По този начин дядо му е успял да учи и да получи образование. Впоследствие той става благородник и военен командир. По този начин Петър Велики е искал да покаже, че с образование и възможности всеки може да постигне нещо в живота.

Пушкин е роден през май 1799 г. Детството му не е особено щастливо. Смятал е себе си за грозноват поради закръглената си ниска фигура и тъмната си кожа. Не се е славел и като много добър ученик, но имал усет към езиците. Вкъщи е говорел на френски, а с бавачката си на руски. На 8-годишна възраст вече е рецитирал наизуст различни руски народни приказки и е пишел поезия на френски.

По време на годините му в лицея в Царско село, той става член на няколко тайни клуба, включително и Декабристите, които организират опит за преврат срещу руския цар. Пушкин обаче не взема участие в него.

По това време започва да пише и поезия, която го поставя на литературната сцена в Русия.

Младежки години и заточение на Пушкин

След като завършва, той започва работа в Министерство на външните работи, където обаче прекарва времето си в свирене, игра на карти и посещения на публични домове. Продължава да пише, но главно сатира. Неговите поеми против режима достигат и до цар Александър Първи, който го заточва в Кавказ до Черно море. След като дава обещание да не пише повече срещу управлението, царят му дава разрешение да изкара изгнаничеството си във фамилното имение.

Естествено, това не спира младия поет да пише против царския режим. Все пак поемите му се различават от предишните по това, че сатирата е много тънка и често съчетана с бурно възхваляване на царя. На няколко пъти обаче Пушкин е на косъм от това да бъде заточен отново, този път в Сибир.

Александър Сергеевич Пушкин

Когато Николай Първи застава начело на Русия, Пушкин е поканен да се върне обратно в Санкт Петербург. Поетът обаче остава под постоянно наблюдение поради непостоянния си характер.

Пушкин всъщност е бил изключително темпераментен и с такова непредвидимо поведение, че надали някой изобщо е знаел как ще реагира в една или друга ситуация. Обичал е жените и хазарта, танцувал е с циганите и се е напивал по кръчмите, отдавал се е на най-различни забавления и удоволствия без оглед на последствията. Поради тази причина той задлъжнява доста сериозно.

Независимо от характера и желанията си той е един изключително продуктивен автор. Събраните му съчинения обхващат 16 тома включително поезия, романи, драматургия, исторически романси, детски приказки, сонети и др. Той пише изключително на руски, което не е било характерно за онова време.

Брак и смърт на Пушки

Пушкин решава да се задоми, когато е на 27 години. Той избира 16-годишната Наталия Гончарова, една от най-красивите жени по онова време, но смятана за повърхностна аристократка, която се интересувала само от забавления. Животът им заедно е точно това – нескончаем низ от партита, които спирали само по време на бременност или заболяване.

Трагичният край на техния съвместен живот е дуелът, на който Пушкин предизвиква един от обожателите на Наталия. Жорж Дантес е френски гражданин, с когото Наталия се запознава по време на едно парти. Той започва активно да я ухажва и преследва. Въпреки че множество изследователи смятат, че тя е отвръщала на чувствата на Дантес, няма конкретни доказателства за това.

Пушкин е вбесен от инсинуациите и възможността за връзка между неговата съпруга и Жорж Дантес и предизвиква последния на дуел. Дуелът бива отменен, защото Дантес заявява публично, че ще се ожени за сестрата на Наталия. Той използва това като извинение за преследването на съпругата на Пушкин.

Бракът се осъществява, но това не спира Дантес да продължи с ухажването си. Пушкин предизвиква дуел като изпраща изключително обидно писмо на бащата на Дантес. Дуелът се състои на 27 януари и Пушкин е ранен смъртоносно. Умира два дни по-късно от раните си.

Естествено, Александър Сергеевич ще остане в историята на литературата като един от най-великите руски поети, които са дали на света произведения като поеми като Руслан и Людмила, пиеси като Борис Годунов, едни от най-хубавите приказки и истории, както и Евгений Онегин – безсмъртната творба на Пушкин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest