Болшевишката революция

Болшевишката революция
Снимка: elianemey/ pixabay.com

Болшевишката или Октомврийската революция (1917 г.) е един от най-знаковите периоди на съвременната руска история. С нея се отбелязва краят на управлението на руските царе (в случая последните царе са от династията Романов) и началото на нов тип управление в Русия.

Революцията е оглавявана от Владимир Илич Ленин, предводител на болшевиките, който завзема властта и установява т.нар. диктатура на пролетариата.

Началото на Болшевишката революция

Годината е 1917 и Първата световна война е към края си. В Царска Русия започва да бълбука напрежение, подклаждано от десетилетия социално потисничество и проблеми. По това време Русия е една от най-бедните държави в Европа с огромно население и територия, които трудно изхранва и трудно овладява. Започналата индустриализация обаче не се случва достатъчно бързо и не обхваща големи маси от населението, съставено основно от селяни и крепостници.

В същото време страната е изтощена и от множеството войни, които води в края на 19 и началото на 20 век. Започват протести и брожения сред населението, които цар Николай II, тогавашния император на Русия не може да овладее.

Февруарска революция

Напрежението нараства и намира своя изразител в две революции. Едната започва през февруари 1917 г. с демонстрации в Санкт Петербург и настояване за храна и по-добри условия за работниците. Въпреки сблъсъците с военните и огъня, открит по демонстрантите, те не се разколебават и остават на улицата. Сформира се временно правителство, а Николай II абдикира. Временното правителство започва да изготвя програма за либерални реформи и установяване на нов тип управление. В същото време обаче, въпреки проблемите с храната и исканията за прекратяване на участието във войната, новото правителство не излиза от нея. С това напрежението още повече нараства.

Октомврийска революция

Болшевишката революция и диктатурата на пролетариата
Снимка: Gam-Ol/ pixabay.com

Октомврийската революция започва с преврат, извършен от болшевиките на Ленин в руската Дума. Исканията са за установяване на ново правителство, съставено от войници, селяни и работници. Ленин застава начело но новосформираното правителство и държава и е считан за първия комунистически диктатор в света.

Този преврат предизвиква започването на гражданска война, която продължава до 1923 г. Битките се водят между Червената армия (на Ленин) и Бялата армия, подкрепяща царисткия режим. Въпреки че болшевиките убиват цялото семейство Романови още през 1918 г. като по този начин поставят фактически край на Царска Русия, сблъсъците между монархисти и капиталисти с болшевики не спират.

С края на гражданската война и установяването на властта на болшевиките, Русия се превръща в комунистическа държава. Това оказва влияние не само върху развитието на самата Русия, но и върху целия свят. Новосъздадения Съветски съюз се превръща в мощна държава. Тя помага за установяването на комунистически режими и в други точки на Европа и света и е едно от главните действащи лица по време на Студената война.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest