sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Моето Аз»Как да се научим да вземаме трудни решения

Как да се научим да вземаме трудни решения

Как да се научим да вземаме трудни решения
Двустенни термо чаши за кафе - 2 броя по 200 мл-10%
Препоръчано за теб:
Двустенни термо чаши за кафе - 2 броя по 200 мл
29.00 лв.
26.00 лв.
Виж ››

Всички ние сме изправени в ежедневието си пред предизвикателството да вземем правилното решение, но това в повечето случаи се оказва трудно начинание. Светът е многоцветен, няма точно очертани рамки и никога не можем да знаем, точно до какви последствия ще доведе изборът ни.

Но ако везните не се накланят ясно на едната или на другата страна, не означава ли това, че и двата избора са еднакво добри? Тъй като не можем да хвърлям ези или тура за важните неща в живота започваме да премисляме ситуацията, нейните предимства и недостатъци, добри и лоши страни, плюсовете и минусите и това прави избора труден.

Повечето въпроси, които ни вълнуват, са как да изберем правилното образование и кариера, дали да имаме деца, дали да сключим граждански брак и кой партньор да изберем? Отговор на това как правилно да си отговорим на тези въпроси, ни дава Рут Чанг, която по професия е философ, автор на книги в областта на съвременната психология и лектор на TED.

Тя твърди, че на първо място е важно да осъзнаем, че дори и малките решения в живота, като например какво да закусим, могат да бъдат трудни, но в крайна сметка правим този избор. Същото важи и за големите избори в живота ни.

Според Рут Чанг, когато взимаме решение, ние несъзнателно определяме стойността на ценностите, което е погрешно. Това, че можем да определим стойностите като дължина, маса и тегло, не означава, че по същия начин можем да мислим за красотата, добротата, справедливостта, но ние несъзнателно го правим. Според нея ценностите не са съизмерими с физичния свят и не могат да бъдат измерени с числа.

Малките решения в живота са важни

Но ако живеем в рационален свят, където винаги има по-добра алтернатива, той ще ни подчини изцяло и ще отнеме правото ни на избор и като цяло възможността сами да конструираме живота си.

Според Рут Чанг трудните решения ни правят автори на собственият си живот и точно те единствено могат да накарат човек да постигне нещо наистина забележително.

Тя също твърди, че когато вземаме решения, не трябва да търсим външните причини, а да ги открием вътре в себе си и това би бил най-добрият възможен избор за нас.

Ако позволим на външни фактори да движат решенията ни, тогава ние оставаме безлични и позволяваме на света да пише историята ни, вместо ние самите да направим това.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest