Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Исторически Личности»Америго Веспучи - живот и открития

Америго Веспучи - живот и открития

Америго Веспучи - живот и открития
Снимка: wikimedia.org

През 1507 година един германски картограф - Мартин Валдземюлер, нарича в своя световен атлас новооткритите от Христофор Колумб земи Америка на името на флорентинеца Америго Веспучи. Той е наричал себе си Америкус в своите писания на латински език и немският картограф решава да използва това име, придавайки му женска форма.

Америка или земята на Америго идва като название на новите земи, защото мореплавателят Веспучи първи се досеща, че Колумб всъщност е открил нов материк. Така един от многобройните авантюристи, откриватели и мореплаватели от времето на Великите географски открития става кръстник на два континента.

Този факт предизвиква вълна от недоволство и върху възрастния по това време мореплавател се изсипва лавина от обвинения. Немският картограф се опитва да обясни причината на неволната си грешка, но никой вече не иска да го слуша.

Веспучи умира тих и незабележим в Севиля през 1512 година, а по-късно на същото място е пренесен и прахът на Колумб. Така двамата велики откриватели се срещат отново. Истината възтържествува, когато сред документите за откритията е намерено писмо от Колумб, в което той определя Америго Веспучи като честна и много порядъчна личност. Страстите се успокояват и новите земи завинаги остават да носят името не на човека, който ги открива, а на този, който казва на света, че това е неизвестна до тогава земя.

Америго Веспучи - жизнен път на един от големите откриватели

Човекът, предизвикал толкова спорове на времето си, е представител на едно от най-издигнатите в културно отношение семейства в родната му Италия. Роден е на 9 март 1454 година във Флоренция в семейството на нотариуса Настасио Веспучи. Наричат детето Америго, което се предполага, че тогава е било италианската форма на средновековното име Емерикус.

Голямо влияние върху малкото момче оказва чичо му Джорджио Веспучи, който е учен, колекционер и собственик на голяма библиотека. Семейството са били ктитори на църква във Флоранция, заради което предци на Америго Веспучи са изографисани по стените на храма по заръка на член на фамилията. Чичото на бъдещия мореплавател открива свое училище и малкият Америго постъпва в него, заедно с наследниците на аристократичните флорентински семейства. Благодарение на своя роднина Америго проявява интерес към математика и астрономия, които по-късно се оказват безценни.

След като получава отлично образование там, Америго постъпва на работа в банката на фамилията Медичи. Най-напред е писар, а после счетоводител. Вече почти 40-годишен Веспучи се озовава в испанския град Севиля, където продължава работата си като агент за банката на Медичите. Работата му се състои основно в подготовка на кораби за плавания. Така той получава знания за устройствата на плавателните съдове, усвоява различни тънкости по навигация и астрономия. Две години по-късно той вече е на служба в испанската флота. Бъдещият мореплавател участва в подготовката на втората и третата експедиция на Колумб и се ползва с одобрението и приятелството на великия откривател. Няколко години по-късно той сам тръгва на път, като прави свои открития при своите четири експедиции.

Първо плаване на Америго Веспучи

Плавания на Америко Веспучи

Първото плаване е осъществено през периода май 1479 до октомври следващата година под флага на испанския крал. Експедицията стъпва според сведенията на северния бряг на Америка 1 година преди третата Колумбова експедиция и това кара Валдземюлер да предложи Веспучи като откривател на материка.

Второ плаване на експедиция на Веспучи

Това плаване трае от май 1499 до юни следващата година, като датите не са напълно уточнени. Америко Веспучи отново е под флага на испанците. Той участва като щурман в ръководената от Алфонсо де Охеда експедиция. Веспучи командва два кораба, които откриват остров Тринидад, за първи път стигат до делтата на Амазонка и изследват голяма част от крайбрежието на Южна Америка. По пътя назад открива и делтата на Ориноко, както и остров Кюрасао. По това време Веспучи вече е доста възрастен, но се оказва отлично подготвен щурман.

Трето плаване на Веспучи

Това плаване е извършено между май 1501 година и септември на следващата година, вече под португалски флаг. Кралят на Португалия назначава Веспучи за ръководител на експедицията, която трябвало да изследва откритата от Кабрал Бразилия. Отлично подготвеният и образован Веспучи изследва бразилската брегова ивица, открива някои островни групи и дава отлични сведения, защото вече е плавал в тези води и се ориентира отлично.

Четвърта експедиция на Веспучи

Последното плаване на флорентинския откривател е от май 1503 до юни следващата година под знамето на Португалия. За тази експедиция почти няма сведения заради големия пожар в Лисабон около 50 години по-късно, когато са унищожени много документи.

На следващата година след завръщането си от последното плаване Веспучи става поданик на Кастилия, а три години по-късно получава титла главен кормчия на Португалия. До смъртта си той остава на тази длъжност.

Оценки и документи за Америго Веспучи

Америго Веспучи - живот и открития

Съвременниците му го смятат за справедлив, умен и етичен човек, много наблюдателен и спокоен. Имал дарбата на разказвач, който описва много увлекателно и интересно места и събития. За да направи разказите си по-вълнуващи и впечатляващи често преувеличавал, когато разказвал за стихиите, които е срещал, или при описание на хората от Новия свят.

Историята е много благосклонна към внимателния флорентински чиновник. Няма друг изследовател и откривател, на чието име да са наречени цели континенти. Не са много тези, които знаят, че Америко Веспучи е открил делтата на Амазонка, както и някои географски аномалии, свързани с великата река, но пък днес няма човек, който да не е чувал името му, защото на него е наречен Новия свят.

От малкото документи, останали от него, най-интересни за изследователите са три писма, писани от Америго Веспучи до Лоренцо Медичи. Първото писмо е от 1500 година и описва второто плаване на Веспучи. Копията от него са 6 на брой, но нито едно от тях не е оригинал, писан от ръката на мореплавателя.

Второто писмо е писано по време на пътуване през следващата година и разказва за завръщането на експедицията на Кабрал.

Третото е писано в португалската столица след завършване на третото плаване.

Сред документите, свързани с плаванията на Веспучи, има и откъс от писмо на италиански език, без подпис или име на получател, както и без дата. Смята се, че цялото писмо е имало отношение към пътуванията на Веспучи.

Всички тези документи поставят някои въпроси, които правят заслугите на Америго Веспучи много спорни. Предполага се, че писмата може да са както преписи на оригинални частни писма на мореплавателя, така и творения на хора, които нямат нищо общо нито с Веспучи, нито с Великите географски открития.

Някои спорни моменти като споменаването на Америка като нов свят на едно място, или название за нея като Индия на друго, всяват смут сред изследователите и създават противоречиви мнения, но така или иначе Веспучи има своето запазено място сред тази, които през Средновековието са извършили Великите географски открития.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest