Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Легенди»Легенди за Сътворението на света

Легенди за Сътворението на света

MarinellaMarinella
Новак
199
Легенди за Сътворението на света

Митовете за Сътворението са важна част от културното наследство на различните народи. Те са помагали през годините хората да имат достъпно обяснение за нещата, които ги вълнуват.

Ето и част от фантастичните легенди за Сътворението.

Сътворението според ацтеките

Според ацтеките например никога не е съществувал Хаос. В самото начало на света висшият бог Ометеотъл живеел в мрак. Той съдържал в себе си мъжкото и женското начало. Освен това бил едновременно зъл и добър, топъл и студен. Именно той е създател на останалите богове в ацтекската митология.

Легенда за Сътворението според Ацтеките

Те, от своя страна, създали водата и рибите. Един от боговете се пожертвал и се възнесъл на небето, след което се превърнал в Слънце.

Индийците са привърженици на идеята за Хаоса. Според тях от Хаоса се появила водата, а след това всички други създания.

Великата сила на топлината пък дала живот на Златното Яйце. От него се родил богът Брахма. Той направил от горната част на яйцето небе, а от долната - земя. За да ги раздели, създал между тях въздуха. Индийците смятат че той е дал началото и на времето.

Сътворението според шумерите

Според шумерските легенди богинята Намму дала живот на син и дъщеря, след което ги разделила. Синът ѝ Ан станал небе, а дъщеря ѝ Ки- земя. След като пораснали, ги съединила отново, превръщайки ги в мъж и жена. Така се родил бог Енлил, който вдъхнал живот на всичко.

Японска легенда за Сътворението

Сътворението според японците

Японският мит за Сътворението гласи, че изначалният Хаос е бил мръсен океан, от който израснала вълшебна тръстика. Тя стигнала небето и от нея се родил Бог. Скоро след това той създал други божества.

Всички заедно се наричали Котоаматсуками. Двама от тях - Идзанами и Идзанаги създали островите, където днес се намира Япония. Заселили се там и родили свои деца. Дъщеря им Аматерасу пък станала майка на първия император и оттогава всички следващи императори носят нейната кръв и имат божествено потекло.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest