sanovnik.bg»Статии»Сънища»Здрав Сън»Перфектната рецепта за здрав сън

Перфектната рецепта за здрав сън

Перфектната рецепта за здрав сън

Не е особена рядкост, ако страдате от нарушения в съня. Вместо той да се явява вашия "restart" бутон, вие ставате от леглото също толкова изморени, колкото и когато сте си легнали.

Не прибягвайте обаче до сънотворните, а научете перфектната рецепта за здрав сън.

1. Не прекалявайте с консумацията на храна за вечеря

Ясно е, че "тъпченето" с храна е вредно по всяко време на деня, но особено вредно е то, когато се случва вечерно време. Когато консумираме обилни порции за вечеря, ние няма да можем да превърнем в енергия съдържащите се в тях калории. Съвсем логично е, че това би навредило не само на визията, но и на здравето ни. Освен това обаче при прекомерна консумация на храна за вечеря рискът от поява на киселини или пък усещане за тежест в стомаха е налице. А това, от своя страна, би довело до нарушения в съня ни.

2. Ролата на естествената светлина

По-новите изследвания върху качеството на съня отбелязват, че е важно да се излагаме на естествена (дневна) светлина за около 30- 60 мин, когато се събудим. Това съвсем не означава да нагласите алармата на телефона си с цел посрещане на изгрева (не че в подобна дейност има нещо лошо), а просто да си отделите достатъчно време, за да може организмът ви да се адаптира към настъпването на новия ден. Добре е да излагате организма си на естествена светлина и малко преди залез слънце, за да може пък да "подсетите" тялото си, че е време за почивка.

3. Кратка дрямка

Дрямка и здрав сън

Ако имате възможност да затворите клепачи за няколко минути и да се отдадете на следобедната дрямка - чудесно! Но не трябва и да прекалявате с нея, ако искате да имате качествен нощен сън. Дремването по обедно време не трябва да е повече от 20- 30 мин.

4. Без тренировки преди лягане

Не прекалявайте с физическото натоварване точно преди лягане. Има хора, на които физическата активност и тренировките не оказват особено влияние върху качеството на съня им, но на повечето от нас именно това се оказва пречка да заспим. Вместо да отскочите до фитнес салона, по-добре се разходете на въздух за 15- 20 мин, най-добре след вечеря.

5. Кафето

Мнозина хора твърдят, че кафето не оказва влияние на съня им, но се заблуждават. Заради съдържащия се в него кофеин, то е сред най-големите вредители на пълноценния сън!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Албена
Албена
21.02.2022 22:08
Знам, че вечер преди лягане не трябва да се яде, но не мога без парче шоколад :)
0
0