sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Тестове и Психология»Синдрома на самозванеца

Синдрома на самозванеца

Синдрома на самозванеца

Психологът Гейл Матю е забелязал тенденцията, че голяма част от хората, които са постигнали успех в живота си, в даден момент са се чувствали самозванци по една или друга причина.

За да разберете дали и вие сте такива, трябва просто да отговорите на следните въпроси:

- Мислите ли, че късметът ви в живота се дължи на правилния момент или на грешка;

- Съгласни ли сте с твърдението Ако аз мога, значи всеки може;

- Изпитвате ли вина заради малките грешки в работата си;

- Страхувате ли се да не ви "разкрият" всички;

Синдром на самозванеца

- Чувствате ли се зле дори само заради малка градивна критика, тъй като в нея виждате пряко доказателство, че не сте достойни да заемате тази позиция;

- Когато сте постигнали успеха си, мислили ли сте си отново, че така сте излъгали всички.

Най-интересното в синдрома на самозванеца е това, че вие вече сте успешни, но не можете да приемете това и да разберете, че това се дължи само на вашите лични заслуги и старание. Хората с този синдром имат проблеми с трансформацията на своята компетентност по отношение на вътрешните си усещания.

С други думи, това може да се нарече вътрешен конфликт, който им пречи и те се чувстват постоянно виновни. Дори и да виждате своите достижения в резюмето си например, то вие не можете да ги приемете. Просто историята там и тази, която самите вие си разказвате, не съвпадат.

Какво е синдромът на самозванеца?

Психолозите са намерили отговора, а именно проблемът се крие в когнитивното изкривяване, което се нарича ефектът на Дънинг-Крюгер. Казано накратко, при глупавите хора липсва достатъчно опит, за да се оценят правилно, както и колко може да е ниска квалификацията им. Те просто са убедени в своята гениалност, дори ако това не съвпада с действителността.

От друга страна, хората с опит осъзнават трезво, ако са сгрешили, и именно затова понякога дори са склонни да занижават значително своите успехи.

Иронията в случая е в това, че далеч не само талантливите хора страдат от този синдром.

Преодоляване на Синдрома на самозванеца

Планирайте собственото си разобличение. Именно тук и сега. Напишете на близък приятел, с който можете да поговорите и да обсъдите нещата. Всеки от нас в даден момент от живота си носи маски, това е част от действителността. Но от този момент нататък, дори и да поискате да сложите една от тях, то тя не трябва да е на самозванец, а на истински супергерой!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest