Животът на Уинстън Чърчил
Život Vinstona Čerčila

Животът на Уинстън Чърчил

Чърчил

В националното допитване, проведено във Великобритания, поданиците на кралицата определиха Уинстън Чърчил като най-великият британец на всички времена измежду знакови монарси и велики писатели. И макар че днес страната, чието управление Чърчил поема преди 80 години, да се е променила много, въодушевлението на британците към този техен политически лидер е все така силно.

Уинстън Чърчил е освен всичко художник, с картини, които днес се продават на баснословни цени; писател, удостоен с Нобелова награда за литература през 1953 година, но известността му идва от политическата му кариера. Най-великият обитател на Даунинг Стрийт 10 е непресъхващ извор на вдъхновение на съвременните британци, а думите му отекват като ехо, според един съвременен политик и министър-председател на страната.

Не е случайно, че точно политиката го прави толкова популярен, защото политическата кариера на сър Уинстън Чърчил е необичайно продължителна. Той влиза в нея като става член на британския парламент при кралица Виктория и е такъв до края на живота си. Постигането на този забележителен политически връх си заслужава да бъде проследен от самото начало.

Произход и ранни години на Уинстън Чърчил

Един от най-заслужилите британци е роден в аристократично английско семейство през 1874 година. Това е родът Спенсър. Предшественикът му Джордж Спенсър прибавя към името на рода Чърчил, за да наблегне на факта, че произхожда от първия херцог на Марлборо Джон Чърчил. Бащата на Уинстън също използва това име в политиката. Бъдещият политик е роден в двореца Бленъм, който е имение на рода Марлборо. Има и по-малък брат.

Като ученик не се справя добре в училище, защото има буен характер, затова сменя три училища, като през 1888 година започва военната му кариера още в училището Хароу, където се присъединява към стрелковия корпус и е добър ученик по история и английски, както и шампион по фехтовка.

С родителите си почти не поддържа връзка. Майка му рядко го посещава в училище, а с баща си почти не общува. По-близък е с бавачката, отколкото с родната си майка. Тъй като баща му умира на 45 години, той остава с убеждението, че също ще умре млад и решава, че трябва да побърза да остави своята следа в света.

На 30-годишна възраст се запознава с годеницата си Клементин Хозиър на бал. Четири години по-късно я среща отново на вечерно парти и скоро след това се женят. Семейството има 5 деца, като едно от тях умира на 3-годишна възраст.

Кариерата на Чърчил

Като младеж Чърчил се бои да не си отиде млад, без да е направил нищо запомнящо си. Съдбата му дава възможност да остави значима следа в историята на света. За своя 90-годишен живот той прекарва 64 години в английския парламент, работи в 13 правителства и два пъти е министър-председател. Офицер е от британската армия, историк, писател и художник.

Преди Първата световна война Чърчил е икономически министър, министър на вътрешните работи, първи лорд на адмиралтейството. Бил е за малко на западния фронт.

След войната работи за държавната хазна. Твърде консервативен е и не е съгласен на Индия да се даде възможност за повече самоуправление. Не е съгласен и с абдикацията на крал Едуард VІІІ.

Когато избухва Втората световна война Чърчил отново е първи лорд на адмиралтейството, а през 1940 година за първи път става министър-председател и остава такъв до края на войната. Известен е с непоколебимата си политика срещу имперските домогвания на Германия и не приема предложението на Хитлер за сепаративен мир.

След войната остава в опозиция след загуба на изборите, но влияе на световните дела. През 1951 отново става министър- председател до оставката си четири години по-късно.

Младият Уинстън Чърчил

Той е първият политик, който заговаря за Желязната завеса и Източния блок от държави около Съветския съюз и така предрича разделението на света. Според него мястото на Великобритания е извън Европа, в единство със страните от Британската общност и със САЩ, тоест за създаване на англосфера. Днес неговите блянове най-после намират своята реализация.

След прекарани инсулти, през 1955 година Чърчил сам се оттегля, подавайки оставка заради влошеното си здравословно състояние. След като напуска правителството, той прекарва много малко време в Парламента. Умира в дома си през 1965 година след тежък удар.

Оказана му е честта да бъде погребан с държавни почести, а кралицата присъства на погребението му, което е необичайно като практика.

Чърчил и България

През Втората световна война, по времето, когато бойните действия се пренасят на територията на Южна Италия, Балканските държави попадат под обсега на бомбардировки на авиацията на съюзниците. За Чърчил това означава и падане на прогерманското правителство в България, преди да се появят войските на Съветския съюз.

През ноември 1943 година започва въздушна война срещу България и продължава 4 месеца. Английски и американски самолети пускат бомби над София и други големи градове.

Българската авиация разполага с малобройна и остаряла база, но летците ни встъпват в неравна битка с противник, който ги превъзхожда многократно. В такава битка загива капитан Димитър Списаревски, който врязва самолета си в американски бомбардировач, за да не успее да пусне товара си над София.

В тези месеци загиват няколко хиляди човека. Когато българският посланик в Турция предава предложението на правителството в София за промяна на българската политика срещу спиране на бомбардировките и американският президент предлага да се преустанови изсипването на бомби над София, Чърчил изказва известната си мисъл щом лекарството е подействало, да се дават още дози от него.

Интересни факти за Чърчил

Чърчил е изцяло срещу даване на независимост на Индия и се бори за запазване на британската власт в колонията.

Бъдещият министър-председател е участник във Втората англо-бурска война в Южна Африка, както и в суданските събития, където участва в последния кавалерийски щурм при повторното завладяване на Судан.

Дълго време е бил военен кореспондент преди да започне политическата си кариера.

Може би най-известният британски политик е и известен любител на скъпите пури и шампанското. За него е известно и това, че е твърде зависим от щедрите си меценати.

Бил е противник на индийската легенда Махатма Ганди и е известен с некоректни изказвания за него.

Отличава се с постоянство и ораторски талант, който го държи толкова дълго на върха на политиката.

На търг в Сотбис картината Езерото със златни рибки в Чартуел на Уинстън Чърчил е закупена от неизвестен купувач за сумата от 2. 2 милиона евро.

Като най-недалновиден ход на Чърчил се смята, че през 1937 година той все още величае някакви патриотични заслуги на Хитлер.

На него приписват авторството на термина Желязна завеса, която се спуска, разделяйки света за дълго време.

Чърчил е първият чужденец обявен за почетен гражданин на САЩ. Удостояването му с това почетно звание става при президента Кенеди.

Наричат го спасител на британците и го причисляват към най-влиятелните хора в британската история.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest