Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Човешкото Тяло»Какво да направим при силна уплаха?

Какво да направим при силна уплаха?

Силна уплаха
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Според едно интересно схващане щом изпитваме страх, значи сме живи. Макар да звучи абсурдно, в това разбиране има много рационални зрънца. Мозъкът на човека има цял специализиран център с гени и неврони, предизвикващи тревожните състояния. Те са свързани пък с прилива на адреналин в тялото.

Наличието на тези връзки, неврони и гени имат единствената, но съществена цел: да държат будно чувството ни за самосъхранение. То е свързано със страха, а той е кодиран на ниво неврони. При уплаха хората изпитват едни и същи симптоми, които са сигнал за уплаха: учестен сърдечен ритъм и бързо дишане.

Те се дължат на орган в мозъка, наречен амигдала. Невроните в него имат способността да помнят страшните преживелици и подават сигнал на организма за опасност при сходни ситуации. Амигдалата освен това потиска всички други функции в момента, за да се концентрираме върху опасността. Чрез опити е установено, че това качество на човека се предава по наследство.

Програмирани сме да се страхуваме, като част от механизмите за самосъхранение и това е наша способност с положително значение. Има обаче и други компоненти на това състояние, които създават трудности. Пак чрез изследване е установено, че страхът изкривява реалността.

Шокът често ни кара да виждаме опасността като много по-голяма, отколкото е всъщност. Зрителните, слуховите, пространствените и други възприятия не действат адекватно по време на страх. Това ни обърква и пречи на правилната преценка как да действаме.

При това състояние мозъкът подготвя тялото за отбрана. Сърцето започва да работи в по-ускорен ритъм, кръвното налягане е възможно да падне рязко и това да доведе до сериозни последици, включително до смърт. По-често срещаната неприятна реакция е изпадане в паника, която лишава съзнанието от възможност за преценка.

Как да се справим със страха?

Какво да направим при силна уплаха?

Все още не е известно защо, но сънят лекува страха. По неясна причина след преспиване чувството за тревожност рязко намалява, без да изчезне напълно, защото продължаваме да помним страха си.

Съвсем на място тук идва поговорката, че утрото е по-мъдро от вечерта. Сънят дава възможност на тялото да се успокои и да си създаде правилна представа за размера на опасността. В голяма част от случаите тя е преувеличена.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest