sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Духовното»Духовните практики, които могат да подобрят живота ти

Духовните практики, които могат да подобрят живота ти

Духовните практики, които могат да подобрят живота ти
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Има хора, които смятат, че щастието идва отвън и чакат други хора и събития да им донесат така чакания подем в живота. Други, които са изгубили контрол над собствения си живот, се уповават на някаква незнайна сила, която да внесе ред в битието им.

И на едните, и на другите липсва разбирането, че щастието е въпрос на избор, а не на шанс.

Всеки може да бъде щастлив, ако сам избере да бъде такъв. Всеки сам може да превърне бита в битие, ако разчита на себе си, не на външна намеса.

Как да бъдем щастливи, е може би въпросът, на който ще се даде отговор с представяне на няколко духовни практики, които подобряват живота. Ето някои от тях.

Духовните практики, които могат да подобрят живота ти

Изхвърляне на проблемите от съзнанието за 10 секунди време

Мислите за човека са истински наркотик. Умът не може да се отърве от тях и непрекъснато се стреми да запълни времето с някаква мисъл. Най-често се насочва към съждения, свързани с личните ни проблеми. Те буквално се закачат за него и изглежда почти невъзможно да бъдат отпъдени.

Едно удивително житейско прозрение е, че ако спрем да мислим за всяко нещо поне за 10 секунди, този факт може да промени целия ни живот. Изглежда странно като идея и почти неосъществимо като практика, но това е едно много освобождаващо действие. Когато човек успее да постигне тази освободеност, може да обърне внимание на мисловните модели, които се появяват неволно в ума. Той буквално се пречиства.

Съсредоточаване в настоящето

Мислите са вътрешен глас, който се надига в ума и ако не бъдат потискани, ще настъпи една постоянно хаотично състояние. Наричаме го безпокойство и депресия. Причината да става така е, че несъзнателно умът е привлечен от това да живеем чрез мисълта си в миналото или бъдещето, пренебрегвайки настоящето.

Миналото присъства като една непрекъсната поредица от случки, бъдещето като хипотетично състояние, което би могло да стане, но само това, което се случва сега, тук и всеки един миг е истинският ни живот. Само той е единствено реален.

Не бива да живеем така, сякаш всеки един миг е маловажен, защото е подготовка за бъдещето, което съществува в бляновете ни. Важен е само настоящият миг. Всичко останало е проекция на ума.

Духовните практики, които могат да подобрят живота ти

Затова изграждането на простия навик винаги да наблюдаваме какво се случва сега, да изживяваме пълноценно точно тези мигове, без коментари, осъждане и критики, е ценният урок, който можем да научим.

Контрол над мислите

Мислите ни са много непокорни. Те се реят къде ли не и създават истински хаос в главите ни. Най-важното, което трябва да научим, е как да ги уловим и трансформираме в подходящи мисловни модели, тоест в положителни мисли. На тях тялото реагира с производство на повече серотонин и нивата на стреса веднага падат. Колкото сме по-позитивни, толкова приливът на енергия е по-силен, а тонусът по-добър.

Осъзнато живеене в настоящето

Да живеем осъзнато в настоящия момент, означава, че никога няма да се разсейваме с миналото и бъдещето и да градим безсмислени хипотези. Тази практика може лесно да се възпита. С всяко действие, с всяка дума.

Изключването на потока от безразборни мисли и насочването на вниманието към дейността, която извършваме в момента, е начинът да се изключи автопилотът и да се живее в режима на настоящия момент.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest