sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Животни»Факти за котките, които не знаете

Факти за котките, които не знаете

Котка
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Независимо дали сте почитатели на кучетата или фенове на писаните, то няма как да не ви е заинтригувала котешката природа. Защото тя е изключителна - котките са свободолюбиви и същевременно любвеобвилни, гальовни и същевременно надали бихте искали да са ви враг, игриви и лениви... Казано накратко - невъобразимо интересни създания. Ето защо тук ще ви запознаем с малко познати любопитни факти за котките.

1. Подобно на начина, по който кравата е свещено животно в Индия и до днес, така и древните египтяни са почитали котките. За тях те са били свещени животни и ако някой дръзнел да отнеме живота им, е бил наказван със смърт. А притежателите на котки са имали обичай да обръсват веждите си в знак на скръб, след като техният домашен любимец е намерил своя вечен покой.

Още по-интересна обаче е историята на Херодот, който твърди, че по време на война между перси и египтяни, персите използват като военен трик почитанието на египтяните към котките и пуснали нарочно тези животинки свободно на бойното поле. Резултатът е, че египтяните били толкова ужасени някоя от котките да не бъде покосена по време на бойните действия и се предали.

2. Котките имат удивителен слух, защото разполагат с 32 мускула в ушите си. Това обаче не важи за белите породи котки и особено за онези, които са и със сини очи. Около 70 % от тях са глухи.

3. При котките не важи принципа От сън спомени няма, защото те прекарват около 70 % от живота си спейки. Има котки, които обичат да спят и по 20 часа в денонощието. За сравнение ние прекарваме едва около 30 % от човешкия си живот в сън, а през останалото време, за разлика от котките, не сме заети само в грижи по тоалета си.

Котките са любопитни създания

4. Сигурно сте виждали как котка краде маслини от масата, но замисляли ли сте се защо това е така и защо само ги краде, но не ги яде? Маслините имат мирис на любимата котешка трева на писаните, но те реално нямат съответните рецептори да се насладят на вкуса ѝ.

5. Вероятно сте вижали мокра котка (тя няма да го е направила доброволно), но не и изпотена котка. Това се дължи на факта, че потта на котките се отделя от лапите им. Откдето произлиза и котешкото месене - за да отдели потта, котката започва за тъпче (меси) и драска върху различни покрития.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest