sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Тайни Общества»Тайната книга на богомилите

Тайната книга на богомилите

Тайната книга на богомилите
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

В архивите на инквизицията на френския град Каркасон е открита книга от ХІІ век без заглавие, в ръкопис. Открит е и по-стар виенски препис на този ръкопис от ХІV век със заглавие: Запитване на апостола евангелист Йоан за управлението на света, за вседържателя и за Адам. Сравнението показва, че става въпрос за един и същи ръкопис, който е наречен още Йоаново евангелие, а също и Лъжовно евангелие.

Какво представлява този загадъчен ръкопис на практика?

Това е апокрифна книга, наречена още Тайна книга на богомилите. Тя е латинска версия на по-стар ръкопис, за който не може да се каже със сигурност на какъв език е бил написан. Тъй като е богомилска литература, логично е, че езикът на първообраза да е старобългарски, но има предположения, че е писана на гръцки. Книгата най-вероятно е пренесена от богомилите във Франция. Тъй като там ги наричат катари, Тайната книга се явява главно пособие за неговото проповядване през ХІІ и следващите векове.

Построяването на самата книга е интересно, но и характерно за времето. Написана е като откровение на Божия син в отговор на въпроси на един от четиримата евангелисти - апостола Йоан. Тайната богомилска книга се явява ценен документ за начина, по който се развиват техните представи.

Тайната книга на богомилите е намерена в архивите на Каркасон

От втората част на апокрифа става ясно, че богомилите не признават тази част от Библията, която е известна като Стар завет, а Новият завет не им е достатъчен, защото не подкрепя напълно тяхното дуалистично разбиране за света. По-старите апокрифи обаче притежават тази дуалистична идея и затова се оказват търсената опора за катарските идеи.

Разбиранията на богомилите се различават от библейските по отношението на важни представи като тези за сътворението на света и значението в него на антагониста на Бога, наречен Сатанаил.

От намерена приписка към книгата става ясно, че Тайната богомилска книга е пренесена от България на италианска земя от епископ Назарий, за да служи като таен наръчник на катарите там. Това е станало около 1190 година. Идеите, на които се основава книгата, представляват фундамента на катарското учение в Западна Европа. Това, че негов първообраз е българското богомилство, е безспорен и доказан факт, който потвърждава връзката на богомили и катари и произхода на последните от възникналото в България богомилско движение.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest