sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Легенди»Легендата за Зевс и Хера

Легендата за Зевс и Хера

Легендата за Зевс и Хера

Древногръцката митология представлява поредица от разкази за боговете, които властват над света и хорските съдби. Всеки от боговете на Олимп има свои отличителни черти и още в най-дълбока древност има свои светилища, издигнати от хората, които почитат култа на съответното божество. Боговете са обичани от хората повече или по-малко заради своята същност и заемат определено място на планината Олимп сред другите безсмъртни.

В божественото царство йерархията се спазва строго. На Олимп пълновластен господар е Зевс, подкрепян от своята съпруга и сестра Хера. Двойката върховни богове са деца на Кронос и Рея и след победата на младите богове над титаните заемат върховното място на владетели над небето и земята.

Върховният бог избира една от сестрите си за своя съпруга и върховна богиня. Красивата Хера не може да бъде лесно спечелена и след като я ухажва без успех, Зевс решава да използва хитрост. Той се превръща в неугледна кукувица, която младата богиня успява да улови. Така спечелва нейното благоразположение и съгласие.

Сватбата на боговете е в местността Кносос, намираща се до река Ферена. Според легендата бракът им остава в тайна три столетия. Върховната богиня дарява мъжа си с деца, които също са известни богове в митологията - това е Хефест, богът - ковач, покорител на огъня; Хеба - богиня на младостта; Илития - на раждането; богът на войната Арес.

Двамата върховни олимпийци са много почитани и култът към всеки от тях е много силен, но главните им храмове се намират на различни места в Гърция. Главното светилище на Хера е в Аргос, на Пелопонес, докато за главен храм на Зевс се сочи този в Олимпия, а върховният му оракул е базиран в Додона.

Цялата гръцка митология е изпъстрена с разкази за отношенията между двамата съпрузи, които са по-често съперници, отколкото един тандем. Ревността на Хера към многобройните завоевания на Зевс сред богини и простосмъртни жени са най-характерното в техните взаимоотношения.

Една от легендите разказва за заговор на Хера срещу Зевс, заради което е жестоко наказана от мъжа си. Помилването на върховната богиня е обвързано с условието да не му се противопоставя никога. Все пак Хера успява да постига целите си, като действа зад гърба на върховния бог.

Митовете, посветени на отношенията на двете божества, затвърждават представата за боговете като за подвластни на същите чувства, които владеят и хората. Това им придава почти човешко лице. Приближаването на безсмъртните до хората в някакъв аспект задоволява човешката нужда от разбиране на същността на нещата и отношенията, които се пораждат в хода на живота.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest