sanovnik.bg»Статии»Сънища»Безсъние»Помага ли магнезият на съня

Помага ли магнезият на съня

Помага ли магнезият на съня

Безсънието е една от най-честите причини хората да посещават лекар. Причините за него са много, обикновено обаче са безобидни и отшумяват сами във времето. В повечето случаи хората не могат да спят, защото имат лош режим, прекаляват със стимулантите през деня или непосредствено преди лягане, натрупали са стрес в ежедневието си.

На медицински език безсънието се нарича инсомния. В някои случаи тя може да се породи от истински здравословен проблем, а в други може да се дължи на дефицит на някои хранителни вещества. Един от тях – магнезий.

Помага ли магнезият на съня

Много хора се кълнат, че този минерал има вълшебно влияние върху безсънието.

Как действа магнезият за подобряване на съня

Минералът влияе благоприятно на нивата на кортизол в организма – това е хормонът на стреса, който често ни пречи да заспим или пък ни кара да се будим нощем. Освен това магнезият помага за резорбацията на калция от мускулите ни, което автоматично ги кара да се отпуснат, което пък води до заспиване. Той се смята за естествен мускулен релаксант, който освен това ни помага да спим по-дълго.

Помага ли магнезият на съня

Магнезият доказано успокоява и нервите, което автоматично настройва тялото ни в режим за спане, много преди да заспите. Друга функция на този минерал – контрол върху мускулните крампи, които често ни карат да се будим от болка нощем. Дефицитът на магнезий може да доведе не само до инсомния, но и до много други здравословни проблеми – на практика този минерал е нужен за всеки един процес в тялото ни.

Как да си набавим магнезий?

Първото и най-важно – да наблегнем на храни с магнезий. Такива са зеленолистните зеленчуци, бобът, тиквените семки, всички ядки, леща и грах, тъмен шоколад. Можете да го приемате и под формата на добавка.

Ако искате той да помогне на съня ви, приемайте магнезий вечер – около час, преди да заспите.

Ако го пиете под формата на добавка и нямате доказан дефицит, то не надвишавайте дозата от между 200 и 400 мг дневно. Усетите ли, че минералът подобрява много от симптомите ви, но не изцяло, то направете си изследване, което да установи дали действително нивата на това вещество са оптимални.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest