Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Любопитно»Странни неща, които са табу в някои държави

Странни неща, които са табу в някои държави

Китай

Ако искате да направите нещо желано и даже жадувано, забранете го. Това е максима, която е разбираема от всеки на базата на опита. Правителствата на някои държави обаче са пренебрегнали истината, известна на всеки родител, и са наложили забрани, за да решат по този начин някои от управленските си проблеми.

Ето какъв резултат е имал опитът за лесен изход от създадена ситуация.

Забраната на компютърните игри в Гърция

Преди 17 години правителството на южната ни съседка решава да забрани всички електронни игри. Какво ги е подтикнало към такова странно решение? Законът е бил насочен срещу хазарта в глобалната мрежа, но не е формулиран правилно. Властимащите не си направили труд ясно да разграничат безобидните игри за забавление от противозаконните схеми и това довело до бурни протести. Накрая местен юрист доказал, че законът е антиконституционен. Той все още съществува на хартия, но никога не се стига до прилагането му.

В Китай е имало забрана за пътешествия във времето

Китайската забрана за пътешествие във времето

Необходимо уточнение е, че държавата никога не е издавала забрана да се пътешества във времето, а да се показва подобна възможност на екран. Преди 9 години китайският административен апарат, отговарящ за медиите, постановява всички телевизионни сериали, пресъздаващи пътувания във времето, да бъдат ограничени. Причината е тяхната огромна популярност, която създава митове, насажда суеверия и фаталистични представи и утвърждава вярата в прераждането, като използва странни сюжетни линии и абстракции.

Забраната на емо в Русия

Емо културата е съвременен феномен, който намира почва почти във всяко общество. Русия не прави изключение. Преди 11 години държавата създава стратегия за ограничаване на опасните тенденции сред подрастващото поколение и издава документ, насочен срещу емотата. В него представителите на движението са описани като млади хора, ползващи твърде странни атрибути - металически колани, дълги лакирани в черно нокти, черни дълги коси, закриващи лицето и особено очите. Всичко това се свързва с негативно построена идеологическа платформа, предразполагаща към депресивни състояния, отчуждение и самоубийствени мисли и действия. Протести на емо младежите се провеждат не само в Русия, но и по цял свят.

В Китай е имало забрана за търсене на преражданя

Забрана за търсене на прераждане в Китай

Китай влиза в странната класация на странни забрани с още едно безумно решение. То се отнася до прераждането, важен елемент от будизма. Забраната гласи, че който реши да се прероди, трябва да има разрешение от държавата. Комично звучащото изискване се отнася най-вече до будистките практики. За будистите живите превъплъщения на божеството са важно положение във вярванията. Затова евентуалното прераждане на тибетския бог трябва да бъде одобрено от властите в Китай, за което се подава молба. Странният закон цели да намали влиянието на Далай Лама.

Забраната на мобилни устройства в Куба

Докато Куба е управлявана от Фидел Кастро, само избрани жители на островната държава притежават преносими телефони. Причината не е само високата цена, а забраната им. Единствено партийни членове на високи позиции и служители на чужди компании правят изключение. Аргументът на властите е, че това е необходима жертва в битката на идеи, която води режимът на лидера Кастро със САЩ. Преди 11 години Фидел е заменен на поста от брат си Раул, който сваля забраната. Мобилните телефони са скъпи, но кубинците се втурват към магазините, доказвайки правотата на максимата, че забраненото е най-желано.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest