Багдадската батерия

Багдадската батерия

Преди 83 години при разкопки на древно селище от преди 2 хилядолетия в близост до иракската столица Багдад работниците от обекта намират малка ваза, която предизвиква недоумение сред специалистите.

Предметът представлява глинен съд, светложълт на цвят, висок 15 сантиметра. В него намират парче мед с цилиндрична форма. На ръба на цилиндъра има направена спойка с оловно-калаен припой, както е в съвременните батерии. Цилиндърът е запушен на дъното с меден диск и изолиран от асфалт. Асфалтов изолационен слой има и на отвора на горния край, а в центъра на този цилиндричен съд е пъхната метална пръчка. По нея открили действието на киселина.

Древното селище, където са открити странните предмети, е от времето на Партското царство. Окупацията на партите на тези земи е между 250 и 225 година преди новата ера. Най-вероятно или партите са донесли или са заварили и използвали тези странни предмети. Първият въпрос, който си поставят изследователите, е за какво са служили глинените съдове още преди Христа?

На немския археолог Кьонинг хрумнала гениалната мисъл, че това е всъщност древна електрическа батерия. Изследванията, които предприема немският учен, го отвеждат в музея в Багдад, където намира вази от мед със сребърни гравюри. Когато бъдат почукани, се откриват следи от електролиза. Вазите от музея са датирани на 2500 години преди новата ера. Те са открити при разкопки на древни градове на шумерите в южната част на Ирак. Изводът на специалистите е, че партите имат знанията за производство на батерии от по-древна цивилизация, шумерската.

Няколко години по-късно друг учен от Масачузетс се запознава с изследванията на Кьонинг и като използва наличните рисунки и детайли на своя колега изработва копие на тази прословута батерия от Багдад. Американският инженер произвежда електричество ½ волт. По-късно копие прави и египтолог, който пробва метод, който според него е използван от древните.

Тези експерименти показват, че електрическите батерии са използвани над две хилядолетия, преди да бъдат преоткрити отново от Алесандро Волта.

Багдадската батерия

Въпросът, който продължава да предизвиква спорове, е за какво точно са използвани древните образци на съвременната батерия?

Предположенията са няколко. Едното е, че са използвани за целите на древната медицина, за успокояване на болка. Китайците и гърците в древността са използвали различни методи за болкоуспокояване с помощта на получени по различни начини електрически заряди. Намерените наоколо предмети, подобни на игли, са в подкрепа на тезата. Полученото електричество по този начин обаче е максимум 2 волта и при истинска болка е неефикасно.

Друго предположение е, че са използвани за нанасяне на покрития, основно от злато и сребро. Тези техники обаче са твърде сложни. Няма и някакви останали документални следи, че това е било практика.

Третата хипотеза предполага, че с били част от инвентара на храма. Използването е било с цел привличане на богомолци и дарения. С помощта на електрически заряди молещите се са получавали божествено потвърждение на молбите си.

Сигурни доказателства за използването на мистериозните батерии все още няма. Само задълбочени научни изследвания могат да разбулят тайната.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest