Има ли живот на Луната?

Луна
3D куб Ubik за деца и възрастни-18%
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
14.00 лв.
Виж ››

Въпросът дали сме сами в огромното космическо пространство засяга често човешките размисли. Има ли други разумни същества и дали някъде може да съществува живот, близък до този, който познаваме?

Тази загадка, на която категоричен отговор все още е рано да се даде, има и своите вариации. Те започват от въпроси, засягащи възможността някъде да има условия, където би могъл да се развие живот според човешките ни представи. Стигат до това дали някакви форми на живот, могат да се приспособят и оцелеят в условия, които смятаме за неприемливи за биологично съществуване

Тези въпроси се отнасят до всяко небесно тяло, но са най-вълнуващи, когато се отправят до планетите от нашата Слънчева система, особено до естествения ни спътник - Луната.

Кацането на човек на Луната отговори категорично на този въпрос: живот, какъвто живеем ние, там не съществува. Условията на най-близката до нас планета не позволяват да се развива и съществува биологичен организъм. Поне такова беше разбирането на човечеството след успешното кацане на американски астронавти на лунната повърхност.

Тази създадена представа е на път да бъде опровергана. Възможно е все пак да има някаква форма на живот на Луната. Става въпрос за видимо само с микроскоп създание, наречено бавноходка. Това микроскопично същество издържа на екстремни нива на радиация, свръх високи температури, както и екстремно ниски и може десетилетия да живее без храна.

повърхността на луната

Как ще се озоват обаче бавноходките чак на Луната? С израелски космически апарат, който през април се разбива в лунната повърхност. От неправителствената организация, която отговаря на пътуването на апарата Берешит, съобщават за инцидента с него. От там смятат, че има голяма вероятност бавноходките, които са били на апарата, да са оцелели. Внимателно е проследена траекторията на Берешит, както и какво се съдържа в приспособлението, където са били държани на склад миниатюрните създания.

Учените казват, че тези същества са идеални да бъдат държани на склад, защото са многоклетъчни, освен това са по-малки от един милиметър. Те са били дехидратирани след инцидента, пострадали са от епоксидна смола, която ги е заляла. Тъй като са изключително издръжливи обаче, се смята, че могат да бъдат върнати към живот в бъдеще.

За да бъдат съхранени, са били поставени в нещо като библиотека. Апаратът е създаден с помощта на нанотехнологии и наподобява диск с архиви. Съдържа освен това тридесет милиона страници от човешката история и наша ДНК. Смята се, че човешката ДНК също е оцеляла след инцидента с израелския апарат.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest