sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Динозаврите»Открит е нов вид тревопасен динозавър

Открит е нов вид тревопасен динозавър

фосил на динозавър

Известно е, че динозаврите са населявали Земята за около 160 милиона години. Те господстват като вид от късния триаски период до края на периода креда, когато масово измират.

Днес на много места на планетата се откриват фосили на различни по вид динозаври. По тях става ясно, че е имало месоядни хищници, както и тревопасни гиганти, а също и принадлежащи към разред птици.

Преди 41 години в ЮАР са открити останки на динозавър. Те се пазят в Университет в Йоханесбург. Откритието включва отлично запазен череп на представителя на влечугите и по него първоначално е определено, че става въпрос за динозавър от вида масоспондилус. Този вид е населявал Земята през периода Юра.

Десетилетия след откритието, фосилите на динозавъра са подложени на анализ отново от двама изследователи от университет в Йоханесбург. Оказва се, че първите учени, изследвали останките, са се объркали. Направен е сравнителен анализ между тези добре запазени кости и други фосили, принадлежащи на същия вид. Те се пазят в Лондонския природонаучен музей. Данните показват, че фосилите не съвпадат. Учените разбират, че динозавърът от Южна Африка е от друг вид, който досега не е познат на научния свят.

вид динозавър

Специалистите, изследвали запазените останки, наричат новия вид Нгуеву интлоко. На кхоски език името буквално значи сив череп. Това е един от официалните езици в ЮАР и се говори от почти осем милиона човека. Езикът се един от официалните в района на Йоханесбург и това е причина да бъде избрано името на новия вид от местното наречие.

Динозавърът със сив череп е бил дълъг около четири метра, измерен от главата до опашката. Теглото му е било около 300 килограма. При смъртта си е бил на десет години, тоест екземплярът е бил в зряла възраст.

Според изследователите този вид динозаври са живели по време на периодите Триас и Юра. На вид е бил с голям размер, дълъг врат, с малка, но остра глава. Хранел се е с растения, но специалистите не изключват възможността да е бил ловец и да е разнообразявал менюто си с по-дребни животни.

Изследванията могат да дадат допълнителни сведения за тези изчезнали обитатели на Земята.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest