Кои са Питите?

Кои са Питите?

В антична Гърция с името Пития наричали всяка жрица, която пророкувала в храма на бог Аполон в Делфи. В храма, разположен в подстъпите към планината Парнас, се намирало древно светилище на бога на музиката, поезията, пророчествата и предводител на музите - Аполон. Този олимпийски бог - син на Зевс и Лета, бил много почитан в античността, а голямата му слава се дължала на Делфийския оракул, който служел в храма му и свеждал на простосмъртните волята на боговете.

Оракулът бил жена и тя била наричана Пития, по името на змея Питон, който Аполон победил в битка още като юноша. В чест на победата богът основал в Делфи светилището, а в него оракулът предавал божествената воля.

Първоначално прорицателката била една, а пророчества се правели на определени празници, най-вече на рождения ден на Аполон, но интересът към магическото изкуство в Делфи толкова нараснал, че оракулите станали повече и предсказания се правели всеки ден. Тогава Питите станали повече и се редували да предсказват. Хиляди хора от всички краища на древна Елада се стичали в храма, за да чуят това, което има да им каже могъщият Зевс чрез Пития в Делфи.

Питиите били внимателно подбирани. Те трябвало да отговарят на някои условия. Освен с пророческа дарба тези млади жени трябвало да бъдат девствени и те оставали такива до края на живота си, защото нравствената чистота била условие за пророкуване.

Другото условие било жените да са напълно неграмотни, те не бивало да разбират смисъла на това, което казват, за да бъдат точен проводник на божествените послания.

Пития и Делфийския оракул

Самото пророкуване протичало по строго определен начин. Пития отивала най-напред до Касталския извор, за да се измие, пускала косите си, обличала разкошна везана със златни нишки дреха и запалвала лаврови клонки. Сядала на трикрако столче, а към нея пристъпвал тълкувател на нейните предсказания. Той предавал въпроса на молителя и записвал отговора на Пития.

Вдишвайки изпаренията от горящите лаврови клонки, Пития изпадала в транс и изреждала предсказанието като неразбираеми и безсмислени фрази. Тълкувателят, наричан херменевт, записвал предсказанието и после го тълкувал, превеждайки го на разбираем език. Всеки молител получавал своето предсказание като кратка поема.

Според други твърдения Пития поставяла трикракото столче над пукнатина в земята, откъдето излизали упойващи газове и вдишвайки ги, изпадала в транс.

Пития никога не правела предсказания на човек, извършил престъпление.

Дейността на Питиите продължила векове наред, като през светилището в Делфи преминали почти всички известни антични владетели и древни герои, както и много хора от народа. Питите добили такава важна роля в обществото, че за тях споменавали всички известни личности и произведения от античността.

След гръцко-персийските войни влиянието на Питиите в Делфи рязко намаляло и през 391 година от новата ера император Теодосий І закрил светилището.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати