sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Космоса и Вселената»Вселената се разширява по-бързо от очакваното

Вселената се разширява по-бързо от очакваното

Вселена
Козметична Чанта за Пътуване
Препоръчано за теб:
Козметична Чанта за Пътуване
20.00 лв.
Виж ››

На колко години е Вселената? Това е въпрос, който е интригуващ за всеки човек, любопитен към света.

За да се отговори, учените най-напред дефинирали понятието възраст на Вселената и уточнили, че това е времето от Големия взрив до сега. Измерванията показали, че възрастта на Вселената е между 13 и 14 милиарда години. За да се стигне до това число, са извършени редица изчисления по формула, в която основен компонент е така наречената константа на Хъбъл - число, което показва скоростта на разширяване на Вселената. Мери се всяка година.

Най-точното измерване на константата на Хъбъл е направено през 2003 година. С помощта на спътник е установена стойност от 71 километра в секунда/Мега парсек (единица за измерване на разстояния между космически обекти). Тази постановка се смята за установено правило в разбиранията за Вселената.

Новите изследвания на астрономите показват, че досегашните постановки трябва да се преразгледат. Според тях Вселената не е толкова стара, колкото се предполагаше. Нейната възраст е с поне 1 милиард години по-малка. Тя би трябвало да е най-много на 13 милиарда години или с половин милиард по-малко.

Космическият апарат на НАСА, наречен на името на астронома Едуин Хъбъл, предоставя нови данни, които налагат да се преосмислят старите представи за Вселената. Това обаче означава блокировка на стандартни физични модели, защото учените трябва да осмислят новите данни.

Новите изследвания сочат, че константата на Хъбъл трябва да се промени като цифра, защото е с девет процента по-голяма, отколкото се приемаше досега. Как ще рефлектира това на формулата за изчисление на възрастта на Вселената? Ще покаже, че Вселената е по-млада и по-бързо разширяваща се, отколкото се приемаше да момента.

Астрономът Адам Рийс, който е автор на това изследване, смята, че новото число ще окаже непосредствено влияние върху възможностите на човечеството да открие истинската възраст на Вселената.

Има и други учени, които предполагат, че в Космоса може би има нещо, което все още се изплъзва на изследователите.

Повечето учени са на кръстопът. Има предположения дори, че както старите изчисления, са верни, така и новите също имат своята логична основа. Те смятат, че трябва да се намери начинът, който да съгласува тези две измервания, а това означава да се открие нов начин на разглеждане на науката за Космоса.

Нужно е да се добави нещо за Вселената, което все още не се знае. Това означава, че е нужно ново откритие, което да отговори на въпроса дали тъмна материя или енергия, или някаква неоткрита още сила, е причина две различни по стойност измервания да бъдат едновременно верни.

Чуват се и предложения, че може би е нужно да се преразгледа теорията на Айнщайн за относителността.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest