sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Тестове и Психология»Японската Икигай философия

Японската Икигай философия

Японската Икигай философия
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Мъдростта на Изтока е известна на всички. Там се раждат най-простите и ефективни философии по всички въпроси на битието. Тайните на щастието и дълголетието могат да бъдат открити във философията Икигай, която идва от Япония.

Опит за дефиниране на понятието Икигай

Икигай е една от японските непреводими думи, които са побрали в себе си мъдрост, колкото цяла вселена. Означава причината да бъдеш, което насочва към мисълта, че фокусът на живота не бива да бъде към маловажни неща, материални придобивки и пари.

Икигай е много повече. Това е смисълът на живота за всеки човек. Нещото, заради което човек се буди сутрин с усмивка и това го мотивира да върви напред през живота.

На японски думата е съставена от две други - живот и струва си. Икигай са всички неща, заради които си струва да се живее - приятелите, труда и почивката, чувството да правиш това, което харесваш, и то да носи полза на другите. Това е отношение към света наоколо.

Икигай

За всеки човек Икигай е нещо индивидуално и различно. Може да е личната градина, за която се грижим всеки ден. Професията, която упражняваме цял живот, без да изпитваме отегчение от нея.

Икигай не напуска човека през целия му живот. Откриването на собствения Икигай е дълъг процес, но има неочаквано мощен ефект, защото отговаря на въпроса какво да правим с живота си. Търсенето на отговора на вечните въпроси не е извън нас. Проникването навътре в себе си ще помогне на всеки да разбере кое го прави истински щастлив. На това ни учи Икигай философията.

Защо Япония е източник на тази философия?

На японския остров Окинава има малко село, наречено Огими, от около 300 души, повечето столетници. Житейската философия и начинът на живот на жителите на селцето се основава на философията Икигай. Тези хора знаят как да поддържат духа си жив и това е тайната им за дълъг и щастлив живот. Те живеят в пълна хармония със света, който ги заобикаля, и умеят да прилагат основните принципи на Икигай в живота си.

Как се практикува Икигай?

Житейска философия

Японската култура Икигай засяга четири различни зони:

• Това, което обичате да правите - то е ваша страст и мисия;

• Това, в което сте добри - то е ваша професия;

• Това, за което биха ви плащали - то е вашата работа;

• Това, от което се нуждае светът - това е ваше призвание.

Пресечната точка между четирите зони води до баланс, основа на щастливия живот. Това е личният Икигай на всеки. Животът, който ни доставя удоволствие. Без бързане - редуване на труд и почивка, без излишни тревоги и с непрекъснато движение, това ще гарантира постигане на Икигай на всеки, който го включи в ежедневието си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest