Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Космоса и Вселената»Любопитно: Луната се смалява

Любопитно: Луната се смалява

Луна

Любопитните рубрики на средствата за масово осведомяване са едни от най-четените. Това е обяснимо - къде другаде човек може да научи интересни, занимателни или любопитни факти, които е пропуснал сред информационния поток, който ни залива всекидневно.

А това, което научаваме, е наистина стойностно. То обогатява знанията, защото подобни занимателни факти се запомнят най-лесно и за дълго за хората, които следят пресата, интернет изданията или електронните медии. Тези обикновено кратки новини просто превземат съзнанието на читателите със своята уникално съдържание.

Ето една новина от този информационен поток, която със сигурност ще събуди любопитството на всички, които обичат да отправят поглед нагоре не само в буквален, но и в преносен смисъл.

Луната се смалява - това е информация на АФН

Космическият апарат Лунар Риконъсънс Орбитър(ЛРО), изстрелян от НАСА лети по траектория, наподобяваща елипса над повърхността на нашия изкуствен спътник. Траекторията, в която се движи ЛРО, е между 20 и 160 километра. Апаратът прави снимки и други измервания на Луната.

Апаратът е направил повече от 12 хиляди снимки досега, които се следят и проучват непрекъснато. От тях учените разбират за много процеси, за които не са предполагали, и те променят установени вече представи.

Нова информация, получена от снимките сочи, че един от басейните в близост до Северния лунен полюс се пука и това предизвиква неговото преместване. До този момент учените са считали, че той е мъртъв от геологична гледна точка.

Наблюдение на Луната

От направените проучвания до сега се знае, че Луната има различен строеж в сравнение със Земята. Нашата планета има тектонични плочи, а Луната няма такива. Единствената активност на Луната се забелязва не заради разместване на плочите, както става на Земята, а поради бавна загуба на температура, откакто спътникът ни се е образувал преди четири и половина милиарда години.

Какви са резултатите от процесите, извършвани на Луната?

В резултат на протичащите процеси, Луната се сбръчква, както това се случва с гроздовото зърно, което при изсъхване се превръща в стафида.

Как се отразява това на Луната? Оказва се, че Луната се смалява, макар и бавно. За последните няколкостотин милиона години Луната е станала с 150 метра по-малка. Смаляването се съпровожда с поява на гънки по повърхността на Луната и трусове под нея, това са установили проучванията.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest