sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Празници»12 май е денят на свети Герман! Обичаи и почитания

12 май е денят на свети Герман! Обичаи и почитания

12 май - денят на Свети Герман
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

На 12 май християнската църква почита един от светците в календара - свети Герман. На тази дата имен ден празнуват Герана, Герасим, Герда, Герман, Геро, Искра, Искрен. Кой е този светец и за какви заслуги църквата го обявява за такъв?

Кратки биографични данни за свети Герман. Почитане от църквата.

Свети Герман е патриарх на Цариград през VІІІ век. Известен е с непримиримостта си срещу иконоборството. Той се посветил да служи на Бог и най-напред станал епископ, а после и патриарх. Като глава на църквата свети Герман влязъл в противоречие с владетеля Лъв Иконоборец, който бил против поклонението пред иконите, и затова трябвало да напусне патриаршеския престол. Оттеглил се в манастир, където останал до края на живота си, запазвайки верността си към почитането на иконите.

Почитане на свети Герман според народните вярвания

Свети Герман
Снимка: azbyka.ru

Този свят човек е почитан и от народа, но по съвсем друга причина. Тъй като празникът на свети Герман е на 12 май, в народните представи той е господар на градушката и затова го наричат Герман градушкар.

Светецът от християнската църква е наследил друго езическо божество - господаря на природните стихии Джерман. Затова в Западна България канят древното божество на трапезата на Бъдни вечер, за да не идва през лятото. Има специални наричания, с които хората се обръщат към старото божество от езическо време, за да измолят от него да ги подминава по време на лятната полска работа.

Празникът на светията се почита строго и затова не се работи на полето през този ден. Забранено е да се впрягат и домашните животни, с които се излиза за полска работа.

Обичаят Герман в Северна България

В Северна България се изпълнява обичай за дъжд, подобен на обичая Пеперуда в други части на страната. Този обичай е наследство от езичеството и се нарича с различни имена - Герман, Джерман, Кабаиван и други.

Жените изработват гола мъжка фигура от кал или глина с необичайно голям фалос, който символизира плодовитостта на природата. Фигурата на Герман изобразява мъртвец, който лежи върху керемида или друга плоскост, ръцете му се скръстени и държи свещ. Той е отрупан с цветя, подготвен за погребение. Фигурата се оплаква като истински мъртвец и се погребва до реката или се пуска в самата вода. После участниците в церемонията се събират на трапезата за помен.

12 май е денят на свети Герман! Обичаи и почитания

Погребването на фигурата е символ на оплождането на земята, подобно на засяването със семена, от които ще се роди реколтата.

На този ден се гони и змеят. Този обред също е много стар, езически. Вярвало се е, че змеят пази кладенците и когато настъпи суша, значи, че той е спрял водата на хората. Затова на 12 май хората символично гонят злосторника от селището си, както и от цялото землище.

Още в ранни зори се оповестява, че ще бъде гонен змеят и затова хората трябва да оставят къщите си отворени. В гоненето участват само мъже, които обикалят от къща на къща, проверяват всички скрити места и вдигат много шум, за да прогонят змея. Те обикалят воденици, ниви, а на сутринта се окъпват в реката, за да се очистят от злото, и се прибират у дома в очакване на дъжда, който трябва да завали.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest