sanovnik.bg»Статии»Сънища»Безсъние»Билки за добър сън

Билки за добър сън

Билки за добър сън

Билките могат да бъдат достойна алтернатива на синтетичните сънотворни лекарства, които имат доста опасни странични ефекти. Когато се използват разумно, билките подобряват съня, стабилизират психиката и имат положителен ефект върху цялостното здраве.

Кои билки имат сънотворно действие?

Валериана

Използва се при депресия, неврози, сърдечни болки и главоболие, гърчове и много други проблеми. Тя укрепва нервната система и нормализира съня. Сънотворният и ефект се дължи на силния седативен ефект на алкалоидите и сапонините в състава ѝ. Не е чудно, че валерианата се съдържа в много седативни лекарства. Може да се използва като тинктура, за инхалации, да се добави във ваната. Важно е да спазвате дозировките, защото при предозиране валерианата е токсична. Добре е да се започне с минимални дози, за да се види дали ви понася. Валерианата може да причини летаргия, която може да бъде опасна при дейности, включващи риск от нараняване.

Противопоказания: ниско кръвно налягане, повишена коагулация и тромбоза на кръвта, заболявания на устната кухина и черния дроб, внимателно да се използва при напреднала възраст.

Лайка

Лайката е билка за добър сън

Служи като отлично лекарство за безсъние, депресия, сърце, стомах, чревни заболявания и главоболие, неврози, мускулни спазми, вирусни инфекции и др. Изчиства токсините и шлаките, потиска възпалителните процеси. Накратко лайката се грижи за цялото тяло. Използва се на чай, за инхалации и вани.

Противопоказания: бременност, психични разстройства, възпалителни процеси в бъбреците и урогениталната система, менструална дисфункция, алергична реакция. Не е препоръчително да се комбинира със седативни лекарства.

Риган

Добре успокоява и нормализира съня. Ефективен при настинки, белодробни, стомашно-чревни, бъбречни, чернодробни заболявания. Намалява кръвното налягане, лекува кожата и много други. Риганът се използва за чай, за вани или инхалации.

Противопоказания: бременност, сърдечно-съдови, стомашно-чревни заболявания.

Маточина

Билки за добър сън

Употребата на маточина е показна при много здравословни проблеми, включително безсъние, сърдечна болка и главоболие, неврози, депресия, истерия. Тя намалява стреса, тревожността, отпуска и подобрява съня. Използва се на чай, вани.

Противопоказания: хипотония, деца до 3-годишна възраст, индивидуална непоносимост.

Мента

Тя ефективно успокоява и отпуска, облекчава нервното напрежение, възстановява правилния сън. Облекчава болката от различен характер, води до нормален метаболизъм. Помага при чернодробни и чревни нарушения, съдови проблеми, както и в борбата с рака. Използва се по много начини – чай, тинктури, инхалации, вани, в ястия и напитки.

Противопоказания: непоносимост, хипотония, разширени вени, възраст до 3 години, сънливост през деня, плътна кръв и тромбоза, стерилност.

Дяволска уста

Билки за добър сън

Нежното действие на билката позволява да се използва за успокоително дори на деца. Тя намалява психичния стрес, нормализира съня, намалява кръвното налягане, премахва спазмите и т.н. Приема се като запарка, не се комбинира с алкохол и успокоителни лекарства.

Противопоказания: хипотония, брадикардия, бременност, кърмене, непоносимост, възраст до 12 години.

Мащерка

Тя е полезна за цялото тяло без изключение: лекува сърдечни, нервни, стомашно-чревни заболявания, главоболие. Мащерката се справя с безсъние, укрепва имунната система, облекчава депресията и преумората. Използва се на чай, инхалации.

Противопоказания: бременност, кърмене, остри фази на заболявания на черния дроб, бъбреците, стомаха.

Лавандула

Ароматът на лавандула отпуска преди сън

Тя е мощен бактерициден и антисептичен агент, прекрасен аналгетик, лекува рани и изгаряния, силен антидепресант. Лавандулата е полезна при много заболявания: на кръвоносните съдове на мозъка, инфекциозни, кожни, нервни разстройства, главоболие, хипертония, гърчове и много други.

Лавандулата перфектно успокоява и подобрява настроението. Използва се като чай, инхалации, вани.

Противопоказания: бременност, кърмене, ниско кръвно налягане.

Правила за билкови вани при безсъние

Периодичност - веднъж на всеки три дни;

Позиция на тялото - накланяне или седене, водата не трябва да покрива зоната на сърцето, за да се намали натоварването върху него;

Продължителност - 7-15 минути;

Температура на водата до 38 градуса.

Важни нюанси

Прилагането на ново растение трябва да започне с минимални дози.

Ако сутрин и през деня има сънливост, трябва да намалите дозата или да спрете да я приемате напълно.

Консултацията с лекуващия лекар е задължителна, за да се изключат страничните ефекти и да се определи съвместимостта с вече взетите лекарства.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest