sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Град на мъртвите под метрото

Град на мъртвите под метрото

Град на мъртвите под метрото
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

Град на мъртвите изникна при археологическите разкопки, които се извършват в момента срещу ЦУМ, където ще е бъдещата станция №8 на софийското метро.

Учените разкриха два некропола (от гръцки - "град на мъртвите"), които се развиват около разкритите църкви под настилката на източното платно на булевард "Мария Луиза".

Град на мъртвите под метрото

Около храмовете са извършени множество погребения, като най-много гробове има в близост до апсидата на църквите, едната от които е била действаща до последното десетилетие на XIX в. Стенописите и архитектурата й вече са обект на консервация.

Според археолозите в некрополите лежат останките на цели поколения. За това говорят откритите следи от наследствени заболявания по костите на погребаните.

По тях може да бъдат установени множество заболявания, специфики в начина на живот и често извършваните физически дейности от някогашното население, тъй като костите "имат памет", казват антрополози.

Предполага се, че някои от погребаните са жертва на епидемии, тъй като са били открити положени едновременно възрастни и деца.

Хората, положени в двата некропола, са били погребани по ритуал, близък до съвременния. Мъртвите са полагани с главите на запад и скръстени върху гърдите ръце.

До останките на мъртвите са открити накити и дребни монети, десетки бронзови пръстени, гривни, медальони, мъниста от нанизи. Срещат се и кръстчета сред бижутата. А с такива са били погребвани дори и някои от децата. Запазени са частично тъкани от дрехите, с които са били погребвани мъртвите. Върху тях личат пайетите и шевиците.

В насипа на гробовете са открити и красиво изработените глинени лули от епохата преди Освобождението. Те са различни на цвят, в калъпи, а тютюнът е бил пушен с дълги дървени чибуци (цигарета). Има открити и т.нар. филджани – малки стъклени чашки за ракия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
53
42
31
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
antoaneta ardashes
antoaneta ardashes
25.01.2014 10:59
Дезинфекцирано ли е мястото, след като са измирали масово и няма ли опасност за минаващите?
0
0
Анонимен
Анонимен
01.06.2013 17:01
Няма ли да е грехота да се пътува над такова място...
2
0