sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Древни Цивилизации»Великите градове на Античността

Великите градове на Античността

Великите градове на Античността

Античният свят е най-провокиращият въображението и увлекателен дял от човешката история. Тази епоха е скрита в тъмнината на хилядолетията и е пълна с тайни и загадки, които продължават да вълнуват мисълта на съвременния човек.

Най-голям интерес будят древните градове на античността, защото в тях е представено най-цялостно изумителното минало на света. Много са древните градове, които представляват част от картата на античния свят, някои от тях са вече изгубени за нашата съвременност. Ще се спрем на няколко от тези прекрасни творения на стария свят.

Вавилон

Вавилон е един от Великите градове на Античността

Вавилон е най-известният от великите древни градове на Месопотамия, чиито останки се намират на територията на днешен Багдад. Името на града идва от bav-il, а това на акадски език означава Портата на Боговете. Градът е най-често споменаваният в Библията. В книгата Битие се разказва историята за Вавилонската кула, при чието строителство Бог смесил езиците на хората, за да не могат да се разбират взаимно и да не успеят да построят кулата си до небесата. Тази дума означава и объркване в езика на израилтяните.

Популярността на Вавилон не започва с Библията, този град е известен и преди това. Той е едно изумително място в древния свят, където хората се учели, развивали културата и изкуството си и създавали забележителни сгради. Най-значителното достижение на гения на жителите на Вавилон са висящите градини. Това са ръчно направени тераси с всякакви растителни видове, които биват напоявани с помощна на механизъм, смятан сам по себе си за едно от световните чудеса, а заедно с чудно красивите градини е едно от седемте чудеса на древността.

Основан е от владетеля на Акад Саргон /1234-1279/ година преди Христа. Разположен между реките Тигър и Ефрат, пристанищният град бързо се превръща в перла на древния свят, с величествени храмове, изящни сгради и прекрасните висящи градини.

Друга голяма забележителност е Вавилонската кула. Върховете в развитието на града са при владетелите Хамурали и Навуходоносор ІІ, който построява Висящите градини.

Персите и Александър Македонски, които завладяват града в различни периоди, го превръщат в център на своите империи, където се развива културата и изкуството.

Инвазията на мюсюлманите през 650 година от новата ера слага край на Вавилон, който е погълнат от пясъците.

Александрия

Александрия и нейният древен фар

Днес наричат Александрия Вратата на Египет и това е много точно название, което важи и за античния град, основан от Александър Македонски. Това е град, построен по предварителен проект. Проектът принадлежи на Дейнократ, който придружавал Александър Македонски в походите му и харесал мястото близо до остров Фарос, където да построи града. Издигнат е през 331 година преди Христа и в продължение на хиляда години е столица на римската и византийската цивилизации, докато Египет бива завладян от мюсюлманите. Този град пази спомените за Александър Велики, Клеопатра, Цезар, Марк Антоний и още много велики личности, свързани с неговата история.

В античната история на Александрия могат да се отбележат две забележителни постижения, които съвсем заслужено са сред седемте чудеса на света. Това са Александрийският фар, построен от Птолемеите около 240 година преди новата ера и разрушен от силни земетресения през 700 и 1100 година. Другото чудо на античността е голямата библиотека на Александрия, построена през епохата на Птолемеите, известна с богатствата си и огромния брой книги. Предполага се, че са съхранявани около 700 хиляди тома. Библиотеката е изгубена при голям пожар, унищожил мъдростта на античния свят.

Атина

Антични градове: Атина

Атина е от живите и днес античните градове, запазили своята централна роля през вековете. Носи името на богинята Атина Палада, смятана за покровителка на града. Отпреди седем хиляди години датира човешкото присъствие на това място, а след 900 година преди Христа Атина вече е водещ център в региона, благодарение на централното си разположение в античния гръцки свят, здравата и сигурна крепост на Акропола и бърз и лесен достъп до морето. През вековете градът израства като морска сила, културен център, доминиращ град, в който се ражда демокрацията. Бележи своя Златен век, а през късната античност градът е завладян от римляните, които запазват неговото челно място в гръцкия свят.

Рим

Рим - античният град, който остава вечен

Рим съществува от 2800 години, базиран на стари селища на скотовъдци. Легендата за построяването на града разказва, че Рим е основан от братята близнаци Ромул и Рем през 753 година преди новата ера. Легендата ги представя като синове на весталка - Реа Силвия и бог Марс. Според друга легенда тяхното потекло идва от Еней, герой от Троянската война, избягал от разрушения град.

Шест от седемте хълма на града в античността са обитавани от племената на латините и сабините, а седмият е населен от етруските. През VІ век преди Христа в низината между хълмовете се създава пазарен площад. Такова място в античността наричали форум. Крепост и храм на бог Юпитер украсяват хълмовете и превръщат Рим в център и столица на Римското царство, а по-късно на Римската република. От І век преди новата ера Рим е столица на Римската империя.

Рим побеждава своите съперници и остава неизменно център на цивилизования свят през вековете. Нито пожарите, нито чумната епидемия успяват да намалят неговия блясък, това е първият град, който надхвърля 1 милион души население. Градът запада през ІІІ век и Константин Велики построява Константинопол, но Рим никога не губи своя престиж. Не случайно го наричат Вечния град.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest