sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Тайни Общества»Това са най-изолираните общности на Земята

Това са най-изолираните общности на Земята

тристан да куня и много изолиран
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Често казваме, че светът днес е едно голямо село, тъй като глобализацията прави разстоянията лесно преодолими. Това обаче не е така за всички хора по Земята. Има малки общности, които все още живеят напълно изолирано и никога не са напускали малката територия, която обитават.

Те съвсем не са малко. Ще разгледаме само пет изолирани общности, тези, които наистина са съвсем малки и не се интересуват от останалия свят.

Вижте в следващите редове петте най-изолирани общности в света:

1. Тристан да Куня - това е много рядко населен остров, напълно девствена територия. Откриването му е станало през 1506 година от човека, чието име днес острова носи - Тристао да Куня. Цялото население възлиза на триста души. Мястото е изолирано напълно, тъй като най-близко разположената суша отстои на две и половина хиляди километра. Островът е достъпен само по вода, а пътят отнема 5-6 дни с лодка. Гостите не са добре дошли, ако не ги водят лично хора от острова. Единственото достижение на цивилизацията, което е прието там, е едно интернет кафе.

в Мотуо живеят едни от от най-изолираните общности

2. Мотуо в Тибет - изцяло изолираният район в източната част на Тибет носи името Мотуо и е известен на местните хора като тайнственият рай. Простира се на около 20 хиляди километра и се населява от слабо познатите етноси мемба и уоба. Там живеят около 10 хиляди души. Всички се придвижват само пеш, което означава 4 дни път.

3. Итокортормит, в Гренландия - средата на живот в Итокортормит предлага сурови условия, които не биха се понравили на повечето хора. За петстотинте жители на това изолирано място климатът не е проблем. Те приемат за нормално и това, че в дворовете на къщите си виждат полярни мечки, или им гостуват арктически лисици или говеда с огромни размери. Това е обяснимо, като се има предвид, че мястото е съвсем откъснато от света девет месеца от годината. Тогава крайбрежието е покрито с дебел лед и достъпът до острова е възможен само с лодка или самолет.

В Итокортормит живее една от най-изолираните общности в света

4. Острови Кергелен - ако трябва да определяме най-изолирано място на Земята островната група Кергелен ще бъде основен претендент. На 3300 километра от тях няма никакво присъствие на цивилизацията. Прекалената изолираност от света, както и много студеният и суров климат са причина там да няма местни жители. Единствени обитатели са стотина френски учени, които изследват намиращите се там глетчери. До Кергелен се стига само с кораб.

5. Серо Паранал в Чили - този връх се намира в пустинята Атакама и предлага сурови условия за хора - любители на екстремния начин на живот. Желаещи явно няма, защото мястото се посещава само от учени. Там е позициониран и един от най-големите телескопи в света. На върха има само една сграда, кой знае защо наречена хотел. В нея туристи не могат да отсядат. Тя е само за учените, които вършат своята работа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest