sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Любопитно»Изумяващите погребални ритуали от цял свят

Изумяващите погребални ритуали от цял свят

Изумяващите погребални ритуали от цял свят
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Повечето от нас знаят за два основни начина да се сбогуваме с мъртвите - кремации и погребения. Прочетете малко по-надолу и ще се изненадате да разберете за някои от най-странните и направо изумяващи погребения, които различните култури по света практикуват.

Списъкът с изумяващите погребални церемонии хич не е кратък. Говори се, че в различните части на света съществуват куп непознати нам истории, като заравяне на мъртвеца със завързани очи (Северозападните Филипини), погребения в издълбан дървесен ствол (Манила), закопаване на трупа под кухненското помещение в домовете (Северни Филипини) и др. Ето и още:

Превръщане на мъртвите в погребални огърлици

Не, това не е измислица. Става дума за реален погребален ритуал в Южна Корея. Местните жители предпочитат да овековечат близките си покойници, като компресират остатъците им в скъпоценни мъниста в различни цветове, които след това окачват в домовете си.

Ендоканибализъм или хранене с мъртъвци

Ужасяваща почит към мъртвите отдавали в древни времена и меланезийците от Папуа Нова Гвинея и братята Уари от Бразилия. Те изяждали покойниците, за да изгонят страха и мистерията, която витае около концепцията за смъртта. Хората от Яномами също практикували т.нар. ендоканибализъм или хранене с мъртъвци.

Ритуал Фамадихана или преобръщане на тялото

Странни погребални ритуали

В Мадагаскар пък, за да отдадат почит към покойниците, изпълняват ритуала Фамадихана, известен като преобръщане на тялото. Веднъж на всеки седем години мадагаскарските жители ексхумират телата на близките си, увиват ги с платна и танцуват с трупа, след което отново го полагат в гроба. Вероятно миризмата е непоносима, затова те пръскат с вино, раздрусват безжизненото тяло и разказват историите на своите семейства.

Ковчег според професията

Погребални ритуали

В Гана хората имат традиция да избират ковчези, свързани с живота на покойниците. За тези, които са били приживе пилоти, избирали такъв, който е с формата на самолет, съответно ковчег-риба избирали за рибарите и мерцедес за бизнесмените. Странно, нали? Със сигурност това няма да е последната история, която ще ви изуми.

Нарязано тяло - плячка за птици

Погребения в Тибет

Тибетската традиция пък повелява погребение под открито небе. Много хора, особено будистите, понякога срязват тялото на парчета и ги оставят на хълм, за да могат птиците да се насладят на мършата. Будистите виждат мъртвите тела като празни съдове и смятат, че тези небесни погребения са акт на милосърдие и състрадание.

Ампутацията на пръсти

Сред странните ритуали е и ампутацията на пръсти, разпространен сред жителите на Папуа Нова Гвинея. Там смъртта на любим човек означавал, че всички жени и деца, свързани с починалия, трябва да отрежат някои от пръстите си. Това се правело, за да се прогонят духовете. В настоящето обаче този зловещ акт вече е забранен.

Свирене и танци на джаз погребенията

Няма как да не споменем и джазовите погребения в Ню Орлиънс. Като имаме в предвид, че това е джаз столицата на света, не е изненада, че там се свири и танцува дори на погребения. Погребалната процесия се водела от голяма банда, която първоначално изпълнявала тъжни мелодии, следвани от по- веселяшки джаз и блус парчета, съпроводени с буйни танци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest