Изкуството да си добър лидер
The Art of Being a Good LeaderUmetnost da budeš dobar lider
sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Щастие и успех»Изкуството да си добър лидер

Изкуството да си добър лидер

Лидер
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

Лидерството е било и винаги ще бъде най-ценният актив на земята. Без него никакви пари, ресурси или талант никога няма да постигнат устойчив успех, в която и да е организация. Но с него всички други шансове и препятствия могат да бъдат преодолени.

Лидерството е това, което ни движи от точка А към точка Б; лидерството е това, което прави всеки един от нас всичко, което имаме потенциала да бъдем.

Лидерството е това, което ни дава надежда за по-добро утре. Никой не твърди, че е лесно, но ако се запознаете с трите основни правила, вероятно ще станете по-ефективен лидер и ще бележите все по-добри резултати. Ето кои са те:

Самодисциплина

Това е най-голямото предизвикателство пред всеки лидер. Наред с ангажираност и решителност, самодисциплината е качеството, благодарение на което ще пожънете най-големите успехи. Един от най-ефективните методи на лидерство е личният пример. Всичко в една организация започва от високите позиции и темпото, което вие като лидер задавате, обикновено ще зададе тон за начина и бързината на работата на вашите подчинени. С две думи: бъдете взискателни към себе си и демонстрирайте същото ниво на дисциплина и зрялост, което очаквате от другите.

План

Изкуството да си добър лидер

Без значение колко силни са уменията ви за лидерство и убеждаване, без план за постигането на конкретни цели вашият екип няма да претърпи развитие. Една от определящите черти, които различават лидерите от всички останали, е, че те знаят какви са целите им за следващите седмици, месеци и дори години. Лидерът трябва да има цели, план за постигането им и най-важното – да е в състояние ясно да ги предаде на другите по убедителен начин, който ще ги накара да го последват. Подчинените също трябва да са запознати с това с какво ще допринесат постигнатите резултати и какви ще са ползите им от тях.

Комуникативни умения

Лидери

За всички лидери е изключително важно да имат изключително добри комуникативни умения. Те се изразяват в следното:

- Разбиране. Първата стъпка към възможността да повлияете или убедите вашият екип, е проявяването на пълно разбиране на хората, които са част от него. Трябва да сте наясно какво движи желанията, страховете, нуждите им и защо реагират по даден начин в определени ситуации. Трябва да сте в състояние да видите ситуацията от гледна точка, различна от вашата.

- Мотивация. Най-сигурният начин да накараш някой да направи нещо, е да го накараш да поиска да го направи. Ключът към мотивирането е да се говори за техните нужди и желания. Съобщавайте им как тази задача ще бъде от полза за тях.

- Доверие. Насърчавайте последователите си да разгърнат пълния си потенциал и да повярват в себе си (като първо вие повярвате в тях). Ако успеете да мотивирате, насърчите и да помогнете на някой да се развие и да израсне в професионален план, гарантирано е, че този човек ще бъде с вас и ще ви следва дълго време.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest