sanovnik.bg»Статии»Сънища»Сънуване»Как да започна да си спомням сънищата?

Как да започна да си спомням сънищата?

Спомняне на сънища

Сънищата са най-голямата загадка в живота на човека. Многобройните изследвания върху феномена сън доказват, че всички хора сънуват, не еднократно, а по 4-5 пъти всяка нощ. Има предположения, че нощем съзнанието ни преработва видяното и преживяното през деня и то се представя отново в картини и емоции по време на сън.

Друго предположение отрежда на съня по-мистична роля - като продукт изцяло на подсъзнанието и неговата скрита мъдрост.

Факт е, че някои хора помнят добре всичко сънувано, а други не си спомнят нищо от нощните си емоции насън. Защо се получава така?

Защо не всички хора си спомнят сънищата си?

Изследователи на сънищата откриха механизма на тяхното събиране и защо някои хора не си спомнят какво сънуват.

Според тези изследвания хората се делят на два типа по отношение на сънищата, но само единият тип си спомня какво сънува.

В мозъка съществува област, която отговаря за запомнянето на съня и го закодира в паметта ни, докато спим. При хората, които помнят какво сънуват, връзката с тази зона е по-силна. Активността подпомага закодирането на съня.

Запомнянето на сънищата зависи и от фазите на съня. Тези, които помнят, са в по-будно съзнание от останалите. Мозъкът улавя по-лесно слуховите дразнения и това увеличава пробужданията по време на сънуване. Този факт подпомага запомнянето на съня. Казано с други думи, мозъкът на хората, които помнят сънищата си, не заспива напълно и това го прави способен да запомни информацията.

Как да запомним съня си?

Сънища

От казаното по-горе се вижда, че за да запомним съня си, е необходимо да сме в тази фаза на съня, при която мозъкът не заспива напълно и съхранява цялата или поне повечето от информацията. Освен това във фазата на полусъня събужданията са по-чести и това подпомага запомнянето на повече факти от съня.

Как да се подпомогне мозъкът, за да се намира в тази фаза на съня?

Добре е да се настрои цялото съзнание предварително. За тази цел може да се направи нещо като дневник на сънищата, където да се записва това, което мозъкът е успял да съхрани. Така съзнанието ще остане нащрек, за да изпълни намерението и събужданията по време на сън ще се увеличат.

При събуждане нощем трябва да се запази позата, в която сме спали. Очите също трябва да останат затворени. Това са условия, при които се запазва унесеното състояние по-дълго и това ще подпомогне работата на паметта, която да закодира по-големи части от съня.

Всичко запомнено трябва да се запише в дневника на сънищата веднага, преди да е избледняло в съзнанието.

В будно състояние на сутринта сънят трябва да се анализира и отсее важното от него, което представлява посланието, подпомагащо нашия живот. Всичко трябва да се прави без усилия, с мисълта, че връзката с нашето подсъзнание е факт, на който трябва да се радваме.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest