Историята на Акадската Империя

Владетел на Акадската Империя

Доколкото се знае, първата световна империя е създадена през 2350 г. пр. н. е. от Саргон Велики в Месопотамия. Империята на Саргон I е наречена Акадска империя и процъфтява през историческата ера, известна като бронзовата епоха. Антропологът Карла Синополи твърди, че Акадската империя е сред тези, които продължават два века. Тя я определя като териториално експанзивен и инкорпориращ вид държава, включващ взаимоотношения, при които една държава упражнява контрол над други социално-политически единици и на империализма като процес на създаване и поддържане на империи.

Географски обхват на Акадска Империя

Империята на Саргон включвала шумерските градове по делтата реките Тигър и Ефрат в Месопотамия. Месопотамия се състояла от съвременен Ирак, Кувейт, Североизточна Сирия и югоизточна Турция. След като поел контрола над тях, Саргон преминал през днешна Сирия до планината Тавър, близо до Кипър. Акадската империя в крайна сметка се простирала и в днешна Турция, Иран и Ливан. Смята се, че Саргон е стигнал и до Египет, Индия и Етиопия. Акадската империя обхващала приблизително 800 мили.

Столица на Акадска Империя

Акадска Империя

Столицата на империята на Саргон е била в Акад (Аккад). Точното местоположение на града не е известно, но е дало името си на империята, Акадската.

Правилото на Саргон I

Преди Саргон да управлява Акадската империя, Месопотамия е разделена на север и на юг. Акадците, които говорели акадски, живеели на север. От друга страна, шумерите, които говорели шумерски, живеели на юг. И в двата региона градовете-държави съществували и воювали един срещу друг.

Саргон първоначално е бил владетел на град-държава, наречен Аккад. Но той имал намерение да обедини Месопотамия под ръководството на един владетел. Така и сторил. При завладяването на шумерските градове акадската империя довела до културен обмен и много хора накрая станали двуезични, след което акадският изместил шумерският език и се наложил като официален.

Под управлението на Саргон Акадската империя е била голяма и достатъчно стабилна, за да въведе обществени услуги. Акадците са разработили първата пощенска система, построени са първите пътища, подобрени са напоителните системи, развили са се изкуствата и науките.

Наследниците на Акадска Империя

История на Акадска Империя

След смъртта на Саргон империята наследил синът му Римуш. Той трябвало да се справи с бунтовете и да успее да възстанови реда, но не след дълго бил убит от собствените си придворни. След краткото му управление Римуш е наследен от брат си Манищусу, който царувал 15 години. Манищусу е известен с увеличаването на търговията, изграждането на големи архитектурни проекти и въвеждането на политики за поземлена реформа. Смята се, че и той е бил убит в заговор на двореца. Наследен е от сина си Нарам-Син. Смятан за велик владетел, Акадската империя достига своя връх именно при неговото управление. Последният владетел на Акадската империя е Шар-Кали-Шарри. Той е син на Нарам-Син и не е бил в състояние да поддържа реда и да се справя със скрити атаки. Така идва краят на Акадската Империя.

Отхвърляне и край на Акадска Империя

Нахлуването на гутаните, варварите от Загрос планина, по времето, когато Акадската империя е била слаба от период на анархия поради борбата за власт над трона, довело до падането на империята през 2150 г. пр. н.е.

Когато Акадската империя се сринала, последвал период на регионален упадък, глад и суша. Това продължило докато Третата династия на Ура, взела властта около 2112 г. пр.н.е.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest