sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Исторически Личности»Алберт Айнщайн - живот, факти и открития

Алберт Айнщайн - живот, факти и открития

алберт айнщайн

Алберт Айнщайн е роден в Германия на 14 март 1879 година в град Улм. Умира на 18 април 1955 г., в Принстън, Ню Джърси, САЩ. Физик, разработил специални и общи теории на относителността и спечели Нобелова награда за физика през 1921 г. за обяснението на фотоелектричния ефект. Айнщайн се смята за най-влиятелният физик на 20-ти век.

Младият Алберт Айнщайн

Айнщайн произхожда от еврейско религиозно семейство. През 1880 г. семейството се премества в Мюнхен, където Баща му Херман основава предприятие за производство на постоянно токови електрически уреди в съдружие с брат си Якоб.

Айнщайн е посещавал основно училище в Мюнхен. Изпитвал е трудности и се е чувствал отчужден, борейки се с твърдия педагогически стил на институцията. Някои източници твърдят, че имал проблеми с говора до четиригодишната си възраст. Развива страст към класическата музика и свири на цигулка. Отличавал се с дълбока любознателност и остър ум.

Към края на 1880-те години Макс Талмуд, полски студент по медицина и близък на семейството на Айнщайн, станал неформален учител на младия Алберт. Талмуд запознал ученика си с основни научни, математически и философски книги, като „Критика на чистия разум“ на Имануел Кант и „Елементи“ на Евклид, които по-късно, в тийнейджърските му години ще го вдъхновят да напише първият си научен труд: "Разследването на състоянието на етера в магнитните полета".

В средата на 1890-те, след като бизнесът му фалира, Херман Айнщайн се премества със семейството си в Италия. Алберт бил оставен в пансион в Мюнхен, за да завърши образованието си в гимназията Луитполд. Той влиза в конфликти с училищното ръководство, тъй като е изпитвал недоволство от начина на обучение. През пролетта на 1895 г. напуска училището, представяйки лекарска бележка, и заминава при семейството си в Павия.

айнщайн

Айнщайн кандидатства в Политехническия в Цюрих, Швейцария, където се представя се чудесно по математика и физика, но се проваля на изпитите по останалите дисциплини. Семейството му го изпраща в Аарау, за да довърши средното си образование. Седемнадесетгодишен, той завършва училище и се отказва от вюртембергското си гражданство, за да избегне военната служба. През същата година постъпва в четиригодишния учителски курс по математика и физика в Политехническия в Цюрих. Там среща бъдещата си съпруга Милева Марич, родом от Сърбия. През следващите години приятелството на Айнщайн и Марич преминава в любовна връзка. През 1903 г. се женят и заедно имат имат двама сина – Ханс Алберт и Едуард.

Алберт Айнщайн: изобретения и открития

През 1905 г., едва на 26 години Айнщайн, пише 5 статии на три различни теми, които разтърсват и променят научния свят. Темите са специалната теория на относителността, статистическата теория на брауновото движение, обясняваща го на молекулярно и на атомно ниво, и уравнението за еквивалентност на маса и енергия. Тези статии не са базирани на трудни експерименти и на сложни изчисления, а по-скоро на елегантни аргументи, изводи и интуиция.

През 1905 г. Айнщайн защитава докторат за Теорията на относителността. Заминава за Съединените щати, където постъпва във факултета на новооснования Институт за фундаментални изследвания в Принстън, Ню Джърси, където остава до края на живота си. До края на живота си Алберт Айнщайн продължава работата си над проблемите на космологията, но главните си усилия насочва в търсенето на единна теория на полето. През 1940 г. получава американско гражданство.

Последни години

През 1955 г. здравето на Айнщайн се влошава рязко. Той пише завещание и заявява на приятелите си: „Аз изпълних своята задача на тази земя“. Неговият последен труд е незавършеният призив за предотвратяване на ядрена война. Умира на 18 април 1955 година от аневризма на аортата. Преди смъртта си пожелава скромно погребение. Погребението се извършва на 19 април 1955 г., присъстват само 12 от най-близките му роднини и приятели. Тялото му е кремирано и прахът е разпръснат във въздуха.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest