Легендата за Орфей

ХрисиХриси
Новак
11419
Легендата за Орфей

Живял някога най-великият певец, музикант и поет на своето време. Неговото име било Орфей - дете на бог Еагър и една от музите – Калиопа. Легендата разказва, че неговата лира и мелодиите, които свирел с нея, карали птиците и животните да онемеят. Те слушали в захлас, гората свеждала клони, планините се размествали, правейки му път, снегът се разтапял под нежните звуци, а скалите треперели от удоволствие. Смелият Орфей участвал в кръстоносния поход на аргонавтите в търсенето им на златното руно. Той им помагал, като заглушавал песните на сирените и отмервал ритъма на гребците по пътя към успеха.

Орфей имал своя любима, но тяхната любов не продължила дълго. След деня на сватбата змия ухапала Евридика и отровата ѝ я погубила. Орфей не могъл да понесе мисълта за загубата на невестата си и отишъл при Хадес в подземния свят, за да си я поиска обратно. Смята се, че пътят до Долната земя всъщност е пещерата Дяволското гърло.

Музиката на Орфей развълнувала всички същества в подземното царство, дори боговете на сенките Персефона и Аид, и те позволили на поета да отведе любимата си, но при едно условие. Орфей не трябвало в никакъв случай да поглежда назад, докато двамата стигнат до светлината и излязат от там.

Вървейки по мрачната пътека обаче, когато били почти накрая, певецът не издържал и извърнал поглед назад към своята любима. В същия миг тя се изтръгнала от ръката му и полетяла назад към бездната.

Тази случка сломила душата на поета завинаги. Той бил тъжен, избягвал жените и веселието.

Гроба на Орфей

Един ден, докато пеел своята песен, седнал под едно дърво, го нападнали менади, поданички на бог Дионис. Те го разкъсали на парчета, тялото му хвърлили в река Гела, а главата му, която се носила по течението, не спирала да пее. Останките му били открити и погребани на остров Лесбос.

Днес хората могат да се насладят на пещерата Дяволското гърло, да си припомнят легендата и да се удивят от прекрасната природа. Тя е отворена за посетите целогодишно, но най-добрият период, през който може да ви очарова, е пролетта и лятото. Има специална туристическа пътека, пригодена за посетители, както и възможност за спускане с лодка по река Триград. В Дяволското гърло се намира най-високият подземен водопад на Балканите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Анонимен
Анонимен
28.02.2019 23:10
Много хубава притча-легенда,но реката е Хеброс/Марица/,а не Гела,иначе няма да стигне до Егейско море и остров Лесбос и аргонавтите не са кръстоносци!?!
1
0