sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Томас Едисън - изобретателят без образование

Томас Едисън - изобретателят без образование

ХрисиХриси
Новак
11439
Изобретенията на Томас Едисън

Томас Алва Едисънумствено изостанало дете, което благодарение на героичните усилия на своята майка става един от най-великите учени на своето време. Това са думите на един велик човек след прочитането на писмо, което преди години неговата майка получава от неговите учители и интерпретира по следния начин: Вашият син е гений. Това училище е твърде тясно за него. Тук няма учители, които да му предадат нови знания. Затова ви моля, учете го вие самата.

След смъртта на майка си, той намира писмото и прочита следните думи: Вашият син е умствено изостанал. Ние не можем повече да го учим в нашето училище с останалите деца. Затова ви препоръчвам да го учите самостоятелно у дома.

Томас Алва Едисън се появява на бял свят на 11 февруари 1847 година като последното седмо дете на Нанси и Семюъл Едисън. Ражда се в Охайо и е крехко и болнаво дете. Започва да ходи на училище в първи клас, но обучението му продължава само три месеца. Учителите му го определят като разсеяно дете с проблеми, което не може да възприеме никакви знания. По тази причина се налага неговата майка да го обучава вкъщи. Никой не подозира, че този човек ще се превърне в един от най-великите умове и неговото име завинаги ще остане в историята.

Той бил любознателно дете, което обичало да изучава всичко наоколо. На 5 годинки имал идея как от яйце може да се излюпи пиленце, но разбира се, не успял да го постигне сам.

Като малък боледува от скарлатина и получава възпаление на ушите, в следствие на което слухът му се уврежда.

Томас Едисън

Томас е трудолюбиво и любознателно дете. Едва на 11 години започва да чете книги, които взимат от градската библиотека. Така свиква да се учи сам и да разбира това, което го интересува. Неговите играчки тогава представляват колекция от апарати и химикали, които го подтикват към експериментите. Родителите му го подкрепят и не го ограничават от нищо. На 12 години започва да работи, продавайки цветя, плодове и зеленчуци, които семейството му отглежда в собствената си градина.

Следващата му работа е като продавач на тютюн, ядки и вестници във влак, пътуващо от Порт Хърън до Детройт. Работи по цял ден, а вечер, когато има свободно време, го прекарва в четене на книги. Веднъж обаче при пореден експеримент в помещение във влака, което той пригодява за своя лаборатория, става пожар. Когато го потушават, разгневен кондукторът обвинява и пребива Томас. От този момент той губи слуха си завинаги.

След тази случка момчето спира да се занимава с бизнес и открива друга своя страст – телеграфът. Изучава го, занимава се с него и мечтае да работи като такъв. Един ден Томас спасява детето на началника на гарата от преминаващ влак. В знак на благодарност той го назнача за телеграфист и сбъдва мечтата му. Той работи за сумата от 25 долара на месец и чувства огромно удовлетворение.

Първото си изобретение Томас Едисън създава, когато на 21 годишна възраст. То представлява апарат за броене на гласове на хората при избори. Тогавашните членове на парламента го определят като най-безполезния уред, създаван някога. Днес такива апарати има във всеки парламент в света.

Великият учен бил страшно трудолюбив. За да постигне успех и добри резултати, работил по 16-19 часа на ден. Понякога заради естеството си на работа часовете, прекарани в работа, достигали и 45.

Изобретателят Томас Едисън

На 24 години Едисън се жени за 16-годишната Мери Стилвел – служителка, която работила с него в една от лабораториите, където упражнявал дейността си. Оженили се тайно, тъй като според бащата на момичето за нея е било твърде рано да създава семейство. Те започват да комуникират посредством морзовата азбука. На следващата година се ражда първото им дете – дъщеря, която кръщават Марион, а след още 4 години – синът им Томас младши. Изобретателят шеговито ги наричал Дот и Даш, което на езика на Морзовата азбука означава точка и тире. Двамата имат и още едно дете – момче на име Уилям. Мери починала на много ранна възраст от рак. Две години след смъртта ѝ Едисън се жени повторно за дъщеря на изобретател, от която също има три деца.

Ало

Едно от великите постижения на Томас Едисън е налагането на думата Ало, като начин да вдигнем телефона. През 1877 година той пише писмо до телеграфна агенция, с което доказва, че именно тази дума „hello” е най-добрата опция за приветстване на обаждане. Предложението се приело радушно и скоро тази дума се наложила във всички страни по света.

През целия си живот Едисън има 1093 патента на изобретения в САЩ и над 3000 такива в други страни. Негови „деца“ са лампата с телефонния предавател, фонографът, желязо-никеловият акумулатор, лампата с нажежаема жичка. Той има значителен принос в подобряването на пишещата машина и телефона, както и в създаването на прожекционния апарат.

Създава 14 успешно развиващи се компании, най-популярната и значима от които е Дженерал Електрикс къмпани. Той успява да осигури електричеството в домовете на хората.

Томас Едисън се превръща в значим, велик и богат човек. Притежава 300 лаборатории, остава в историята на необразованото момче, издигнало се до велик ум, който притежава състояние от 4 милиона долара, спечелени с честен труд. Става национален герой и името му се споменава винаги с добро.

Занимава се с благотворителност и един от хората, дарили средства за българските бежанци, засегнати от Балканската война през 1914 година. В последните си години се установява във Флорида, където не спира на работи. Най-близък приятел става със съседа си – Хенри Форд. Умира на 84 години, на 18 октомври 1931 година.

Той е създателят на 20-ти век, бавноразвиващото се момче, което не е било такова, а просто човек с малко по-различен ум – велик ум! Отдава заслугите за успехите си като личност и изобретател изцяло на своята майка, която просто повярвала в собственото си дете.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Анонимен
Анонимен
26.02.2019 16:23
представяте ли си какъв щеше да е света ако всеки имаше шанс да следва вътрешния си глас. на мен в училище просто ми изгубиха времето.
1
222