Готите - история и факти

Готите - история и факти

Готите са античен народ от източногерманската народностна група. Те се делят на две големи групи (клонове) - остготи и вестготи. На този древен народ се дължи падането на западната част на Римската империя и оформянето на облика на Европа през ранното Средновековие.

Произход на готите

Информация за готите науката черпи най-вече от техния главен историк - Йорданес. Според него родното място на този народ е в Скандинавия. Около 1490 година преди Христа те слизат надолу и се заселват около река Висла. Тук създават култура, а след около 500 години, към 1000 година преди Христа продължават пътя си на юг и се настаняват в областта Дакия, северно от река Дунав.

Заселване на готи в района на Черно море

Към 160 година от новата ера започва Великото преселение на народите. Тогава групи от германски племена тръгват в югоизточна посока, притискайки живеещите в съседство народи. Групи от вандали, гепиди, бургунди и други навлизат в границите на империята. Те предприемат нахлувания, при които разграбват редица градове. Някои от тях се включват в армията на Рим. Такива готски групи навлизат в мизийските, тракийските и илирийските земи и разграбват някои от намиращите се тук богати градове.

Готите предприемат и походи по море срещу империята и разграбват много морски пристанища. Разбити са от Клавдий ІІ, а император Диоклециан през 290 година провежда реформа, с която успокоява набезите им. През ІV век готите все по-често се включват в армията на римляните, докато се стига до пълно германизиране на римските легиони. По това време голяма част от тях приемат християнството, а мисионерът Улфила(Вулфила) създава азбуката им и превежда Библията на готски език.

За известно време съществува равновесие между готи и Римската империя, но идването на хуните става причина за бежански поток от готи, с което започва Готската война. Готите побеждават империята при Адрианопол, но тя отвръща с масово клане на готи по цялата територия, която владее.

Когато хуните вземат превес готите вече са разделени на вестготи, които са в състава на империята, и остготи, подчинени на хуните. През следващите векове тези народностни групи създават свои кралства с центрове Тулуза и на целия Пиринейски полуостров. Отделните клонове на този народ слагат началото на германската народност и осъществяват успешното установяване във вътрешността на германските земи.

Още сведения, които намираме за готите:

Аларих I

Смята се, че племето вестготи, произлизащи от готи, са потомци на по-ранна група готи, наречена тервинги. Тервингите са готското племе, което за първи път нахлува в Римската империя през 376 г. и побеждава римляните при Адрианопол през 378 г.

С оръжие готите завземат много земи

След Адрианопол, вестготите и римляните са търговски партньори и воюващи бойци през следващото десетилетие. Под ръководството на Аларих I, първият крал на вестготите, племето инициира успешна инвазия в Италия, която включва и Рим през 410 година.

След като техните първични съперници за европейска власт са победени, Аларих и вестготите установяват своето кралство в района на Галия (днешна Франция), първоначално като отдалечена държава на Римската империя, преди да разширят територията си, за да включат областите, известни сега като Испания и Португалия, отнемайки тези земи със сила от суеби и вандали, в началото на 500-те години.

В началото те поддържат положителни отношения с римляните, получавайки защита от историческата империя.

Въпреки това вестготите поемат пълното управление на своето царство през 475 г. при цар Еврик. Всъщност вестготите поддържат присъствие на Иберийския полуостров, от средата на 400-те до началото на 700-те, когато са победени от нахлуващата сила на африканските маври.

Регионът е бил известен като Вестготското кралство.

Остготи

Остготите, или източните готи, са живели в района близо до Черно море (днешни Румъния, Украйна и Русия).

Подобно на готи другаде, остготите извършвали чести нахлувания в римска територия, докато техните собствени територии били нападнати от хуни от по-далечния изток. Но след смъртта на Атила , остготите са свободни да се разширят в римските земи.

Под ръководството на Теодорих Велики, остготите успешно доминират над владетелите на италианския полуостров, разширявайки териториите си от Черно море в Италия и по-далеч на запад.

Но след поредица от военни кампании срещу византийския император Юстиниан и други съперници, остготите до голяма степен изчезват от историята.

Вестготски кодекс

През 643 г. вестготският крал Хиндасвинт заповядва да се напише т. Нар. Вестготски кодекс или закон на вестготите. По-късно тези закони бяха разширени при сина на Хиндасвинт Рекесвинт, през 654 г.

Забележително е, че вестготският кодекс се прилага в еднаква степен за завоевателните готи и населението на кралството, повечето от които имат римски корени и са живели преди това по римски закони. Той ефективно прекрати диференциацията между „готите“ и „романите“ в очите на закона, постановявайки, че всички, които пребивават във вестготското кралство, се считат за „hispani“.

(Терминът „hispani“ е предшественик на днешния термин „Hispanic“, който се използва за описване на хора от испански произход.)

Вестготският кодекс също комбинира елементи от римското, католическото и германското племенно право, установявайки правила за брак и наследяване на имущество. Интересното е, че Кодексът е забележително прогресивен по отношение на правата на жените, на които е позволено да наследяват имущество и да управляват активи самостоятелно, отделно от своите съпрузи и/или роднини от мъжки пол.

Готите първо са езичници и след това приемат християнството

Съгласно кодекса жените също могат да се представляват в съдебни производства и да уреждат свои собствени бракове.

Някои елементи от вестготския кодекс са съществували дълго след гибелта на кралството. Историците са намерили препратки към Кодекса в монашески харти, изготвени по времето на Кралство Галисия през 10 век. И е известно, че са формирали основата на законите, установени от маврите след завладяването им от кралството в началото на 700-те години.

Под управлението на маврите християните имат право да живеят според собствените си закони, при условие че не влизат в конфликт с тези на завоевателите африканци. Това отразява много от принципите на вестготския кодекс.

Каталунският превод на оригиналния вестготски кодекс датира от 1050 г. и е сред най-старите текстове на езика, който се говори в региона около днешна Барселона.

Наследство на вестготите

Преди собственото си падение, вестготите създават наследство, което оцелява до известна степен и днес.

Например, вестготите, подобно на повечето готи, постепенно се превръщат от езичници в християни през петия и шести век. Те обаче първоначално възприемат арианската форма на религията, за разлика от никейската или католическата форма, практикувана от по-голямата част от Рим.

По тази причина римляните смятали християнските вестготи за еретици, докато окончателно приели католицизма през седми век. Много католически църкви, построени от вестготите в Испания и Португалия, оцеляват и до днес, включително Санта Мария де Мелке в днешния Толедо, Испания.

Вестготите също оставят своя отпечатък, като установяват вестготския кодекс като рамка за изготвяне на национални закони.

Наследството на готите на Балканите

Малка част от готите остават по нашите земи след голямото им изселване на запад и влиза в състава на българската народност. Археологически находки свидетелстват за присъствие на готи по нашите земи след идването на прабългарите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Анонимен
Анонимен
18.02.2019 19:46
През 193 година римски император става Септимий Север. Той е сириец, женен за либийка. Издигнат е за император от източните легиони. С неговото управление започва доминацията на провинциите над Рим. Той провежда кампании в Месопотамия и Британия. Разрешава на войнишките семейства да живеят в близост до военните лагери. Не се разбира с римския Сенат и управлява почти самостоятелно. Наследен е от синовете си Каракала и Гета. Каракала обаче убива брат си и става еднолично владетел. През 212 година издава едикт, с който всички римски поданици се обявяват за римски граждани. През 217 година император става Елагабал, но той се интересува преди всичко от религиозни дела. Ето защо той е свален от престола от заговорници след петгодишно управление. На власт идва Александър Север. Той се оказва голям мечтател - иска да бъде велик пълководец. Води война с германските племена, но след като сключва позорен договор с тях е свален от собствените си легиони. Започва кризата в империята с края на неговото управление. На трона започват да се изреждат "войнишките императори".....
Бързото ономастично заместване на названието гети с готи се обяснява с инцидента, описан от la:Елий Спартиан (* 3-ти в. - † 4-ти в.) в биографията на император Каракала (* 186 - † 218). Каракала, който убил по-младия си брат и съимператор Гета (Публий Септимий, * 189 - † 211), обичал да си измислял прякори като “Германикус”, “Партикус”, “Арабикус” и “Аламаникус”. След един победоносен поход над гетите Хелвий Пертинакс, син на бившия император Пертинакс (* 126 - † 193), му подхвърлил шеговито: “Добавете също така, “Гетикус Максимус”, моля”, което веднага било взето за намек за убийството на Гета и сигурно също е помогнало Пертинакс да загуби главата си. Спартиан веднага уточнява обаче, че "Gothi Getae dicerentur" [2]. Дион Касий (* 155 - † 235) казва, че след убийството на Гета “ако някой се осмеляваше да напише името на Гета или само да го прошепне, веднага го осъждаха на смърт” [3] 28. За да избягнат това неудобство и тъй като един от клоновете на гетите се казвал “готи”, тогавашните писатели започнали да говорят само за готи всеки път, когато трябвало да се каже нещо за всички гетски народи. По-късно опасността от обърквания заради подмяната била доловена от автори като Филосторг, Орозий, Прокопий (* ок.500 - † ок.565) и др., затова те се заемат да обясняват, че готите не са някакъв нов, доскоро неизвестен народ, а че са същият народ, който в миналото е наричан “гети”. Други писатели от 4-ти и 5-ти век просто се връщат към старото име и направо говорят за гети, а не за готи (проф. Г.Сотиров 28). Това объркване дава възможност на късни компилатори на историята в периода 17-19 век "окончателно" да произведат готите в народ, различен от гетите в услуга на определени геополитически доктрини.
0
0