sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Климатичните Промени»Глобалното затопляне - мит или факт

Глобалното затопляне - мит или факт

Глобално затопляне картинка
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл-14%
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
19.00 лв.
Виж ››

Климатът на нашата планета е променлива величина. Той е търпял промени от началото на времето и ще продължи да се променя, независимо какво мислим или искаме ние, хората. Имало е ледникови епохи, а после е имало край на ледниковите периоди и човекът по никакъв начин не е повлиял на тези процеси.

Няма да повлияе и днес. Глобалното затопляне не е вина на човека и такава не бива да му бъде вменявана. Но какви са заплахите от промените на температурата на Земята и има ли основание за сериозни тревоги? Мит или съществува наистина глобално затопляне на климата?

Да разгледаме митовете за глобалното затопляне!

Един от митовете за глобалното затопляне гласи: Земята се е затоплила с няколко градуса, между 1 и 10, само за последните 100 години.

Реалният факт: Температурата на планетата се е увеличила реално с 0.6 градуса.

Вторият мит гласи: Нивата на концентрация на въглероден диоксид и температурата на земната повърхност бележат исторически връх.

Реалният факт: Нивата на въглеродният диоксид в момента са едни от най-ниските и това може да се твърди със сигурност, тъй като човечеството разполага с данни за тези нива за милиони години назад и сравнението показва, че в по-ранни периоди тези стойности са били многократно по-високи. Температурата на Земята също е отчитала по-високи стойности от сега.

Третият от митовете за глобалното затопляне: Повишаването на нивата на въглеродния диоксид води до покачване на температурата на земната повърхност през изминалите милиони години.

Реалният факт: Въглеродният диоксид не е способен да поддържа ръста на температурата.

Глобално затопляне в Гренландия

Четвъртият мит гласи: Смаляването на ледените шапки доказва, че глобалното затопляне е резултат от човешката дейност.

Реалният факт: Наблюденията върху други планети доказват, че подобни процеси текат и на други места, не само на Земята. За смаляване на ледените шапки на Марс не може да бъде винен човекът. Причината е, че Слънцето е променило своята интензивност, станало е по-ярко и по-топло.

Петият мит гласи: Въглеродният диоксид е най-значимият от парниковите газове на Земята, той причинява парниковия ефект.

Реалният факт: Парниковият ефект се причинява на 95 процента от водната пара, тя е парниковият газ с най-голямо значение.

Шестият от митовете за глобалното затопляне гласи: Емисиите на въглеродния диоксид,

предизвикани от човека, ще доведат до стопяване на ледниковите шапки в следващите 50-100 години и това ще предизвика наводнения в крайбрежията.

Реалният факт: Все още човечеството не може да прави сигурни температурни прогнози дори за няколко месеца напред, а да се предвидят температурите през следващите 100 години е напълно изключено.

Седмият мит гласи: Глобалното затопляне е лошо за човечеството.

Реалният факт: Затоплянето на Земята в различни периоди е носело напредък и просперитет на хората, докато застудяването е свързано с глад и стагнация.

Глобалното затопляне, доколкото го има като реален факт, няма никаква връзка с дейността на човека, нито с парниковите газове. Няма и никакво основание за тревога, че това ще е крах за човечеството и неговото развитие.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest