sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Всичко за караконджулите

Всичко за караконджулите

караконджул

Едно от най-интересните неща в народното творчество са народните поверия. Те имат много древен произход и са израз на страховете на хората от прастари времена от природните стихии, на които обикновено придават невероятни качества и способности. Съзнанието на хората ражда причудливи фантазии, в които облича страховете си в опит да се пребори с тях. Съществуват всякакви страховити образи и един от тях е на караконджула.

Откъде произхожда легендата за караконджула?

Това творение на народното съзнание най-вероятно е много старо, датира още от древни тракийки вярвания, тъй като го откриваме като персонаж при всички балкански народи. Гърците го наричат киликандзерос, има го у сърбите и турците, откъдето може би идва приставката кара, което е турската дума за черен. В някои части на България се нарича само конджур или караконджо. Може да се потърси началото на тази легенда в празниците на Дионис, когато се е пиело много вино, а някои хора са носели животински маски.

Външен вид на караконджула

Според някои вярвания, създанието прилича на човек, но е с рога, опашка, с едно око и един крак. Според други разкази той е кентавър с две ръце или с крила, вероятно по подобие на Пегас. Детските приказки го рисуват като дребно същество със странен цвят на кожата, нещо между тъмнокафяво и жълто.

Къде живее караконджулът?

Поверието твърди, че караконджулът обитава запустели места - стари воденици, пещери и тъмните места на хорските къщи, където стопаните рядко ходят -тавани и плевни. Избира основно места, където расте бръшлян. В легендите на гърците караконджулите живеят само под земята, където се мъчат да отрежат дървото, на което се крепи светът.

Всичко за караконджулите

Кога се появяват караконджулите и с каква цел?

В нашите народни вярвания караконджулът е дух на мъртъв човек, който се е въплътил, за да плаши хората и да върши лоши дела. Злото създание живее съвсем кратко на Земята, само през така наречените мръсни дни, между 25 декември и 6 януари. Тези дни са важни за живота, защото тогава Слънцето се колебае дали да продължи по стария си път, или да поеме по нов. В тези рисковани за Земята дни от нейните недра излизат злите същества, за да вредят на хората. Ако караконджул се появи в този период, той пресреща хората нощем по тъмното, язди ги, бута ги от скалите в дълбоки води или ги разкъсва. Щом пропеят първите петли, за да известят, че настъпва нов ден, злосторникът изчезва.

Според поверията, в тези дни не бива да се събират хората, за да се веселят, не бива да се женят, нито да се къпят, защото водата не е светена. Ако се роди дете, трябва бързо да му се ушие ризка, за да не се превърне в караконджул след смъртта си.

Как да се пазят хората от караконджулите?

Има много начини да се държи злото създание далече от дома. Може да се постави слънчогледова пита с дупки на входа. Когато караконджулът дойде, той ще се спре, ще вземе да брои дупките и докато ги изброи, ще настъпи денят и той ще изчезне.

Вярвало се е, че ако се остави огънят да гори цяла нощ в огнището, караконджулът няма да може да влезе през комина. Вярва се, че съществото се плаши от светлина, от кръст и молитва, от иконите и тамяна. Затова във всяка къща е добре да кади с тамян около Коледа, та миризмата му да гони злата сила.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest