sanovnik.bg»Значение на имената»Значение на името Станка
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Станка

Какво значи името Станка? Кога Станка празнува имен ден.
Станка

1. Станка е славянско име, което означава да стой, да остане при мене, да живее. В миналото името се е използвало като защитно против детска смъртност. Жените с това име празнуват имен ден на 27 декември..

Рейтинг

4
Общо гласували: 30
510
412
35
23
10
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
Таня
Таня
07.10.2013 13:57
И аз си харесвам името...На мен също ми е странно да празнувам на Стефанов ден и не го правя. Имам и много познати, които се казват Стоян и празнуват на Стефанов ден, което за мен също не е правилно.... Няма смисъл да празнува човек, ако не го чувства отвътре.
1
0
Станка
Станка
10.07.2013 14:00
Може и така да е ама нашия светия е св.Стефан
1
2
Друга Станка
Друга Станка
27.06.2012 22:00
Истинският имен ден на Станко, Станьо, Станка, Стайка и т.н. е на 21 май - Св. Константин и Елена. То е производно на Константин, от лат. "констанс" - устойчив, постоянен, респективно - верен.
константа - постоянна величина, "с оставане",
лат.кон = със, статус = състояние.
В древността имената Станко и подобните нему са имали заклинателно значение: да остане, да го има.

В църковните календари за имен ден се посочват две дати: 21 май и 27 декември. Но само първата е близка по идея с името.
5
1
Станка
Станка
24.05.2012 14:12
Името си го харесвам, защото е българско, защото пази традициите ни, както и много други български имена. Само се дразня, че го слагат да празнува имен ден на Стефанов ден!?!? Стефан е гръцко име и означава "венец", а моето произлиза от "да остане", "да живее". Двете нямат нищо общо и аз не празнувам имен ден. Чувала съм, че хората, които нямат имен ден празнуват на св.Четиридесет мъченици. Но аз от малка не празнувам имен ден и сега да започна...малко ми е странно. И трите ми деца обаче съм кръстила с най-известните и популярни имена, които празнуват на големите празници - Цветница, Гергьовден и Голяма Богородица.
3
1