Легенди

Легенди

Избрани легенди и предания запазили се през вековете. Легенди за изчезнали цивилизации и култури. Легенди на народите и племената заселявали българските земи.
Легендата за чудотворното аязмо в село МомчиловциЛегендата за чудотворното аязмо в село Момчиловци
14 Септ.
Антония Р.
Параклисът Свети Илия Пророк е един от 27-те, които обграждат село Момчиловци. Местните вярват, че светите места ги пазят, а най-интересната история е свързана с параклиса Свети Илия.
Прочетете красивата легенда за Ниагарския водопадПрочетете красивата легенда за Ниагарския водопад
18 Август
Антония Р.
Ниагарският водопад съществува от поне 12 000 години, а митовете и легендите, свързани с него, са многобройни. Но една от тях продължава да се разказва и до ден днешен.
Слендермен – градската легенда, която ще ви ужаси до смъртСлендермен – градската легенда, която ще ви ужаси до смърт
17 Август
Антония Р.
Слендермен е образ без лице. Той няма глас, но само появата му може да ви изправи косите от страх. Казва се, че от гърба му излизат черни пипала и ако попаднете хватката му, изгубени сте.
Легендата за безсмъртния граф Сен ЖерменЛегендата за безсмъртния граф Сен Жермен
07 Август
Антония Р.
Образът на френския граф Сен Жермен е обгърнат в мрак вече столетия наред. За него за казвали, че е бил безсмъртен, можел да превръща всеки метал в злато и нямало умение, в което да не е истински виртуоз.
Легендата за църквата в Сапарево, построена благодарение на чудоЛегендата за църквата в Сапарево, построена благодарение на чудоЦърквата Успение Богородично в село Сапарево край Сапарева баня е сред най-красивите, които може да се видят у нас. Според легендата обаче нейното построяване нямаше да е възможно без едно чудо.
Легендарната експедиция за търсенето на Фонтана на младосттаЛегендарната експедиция за търсенето на Фонтана на младосттаФонтанът на младостта се търсел още от Древността, но когато Христофор Колумб открил Америка този мит става още по-силен. В търсенето на чудеса участвал и испанецът Хуан Полсе де Леон, чиято най-голяма цел е била откриването на вълшебния фонтан.
Мистериозната легенда за джамията на 7-те моми в село ПодковаМистериозната легенда за джамията на 7-те моми в село ПодковаВ родопското село Подкова има постройка, която местните наричат Дървената джамия, но е известна и като Джамията на 7-те моми. Смята се, че от нея извира вода, която лекува всякакви болести.
Жрицата Пития – пророчица или наркоманка?Жрицата Пития – пророчица или наркоманка?Жрицата на Делфи, Пития, е една от най-известните пророчици на древността. Преди 2000 години тя е била обожествявана от всички, от управляващия клир до най-обикновените селяни.
Наричат Локуста първата серийна убийца в историятаНаричат Локуста първата серийна убийца в историята
19 Април
Антония Р.
Отстраняването на конкуренти посредством отрови е било разпространена практика по време на Древността, но Локуста е била отровителката, която остава в историята като най-масовата серийна убийца.
Легенда за заровено злато стои зад скалния феномен Конската главаЛегенда за заровено злато стои зад скалния феномен Конската глава
25 Февр.
Антония Р.
Скалният феномен Конската глава се намира край смолянското село Лещак и привлича туристи освен заради феноменалния си вид и заради интересна легенда за заровено злато.