Легенди

Легенди

Избрани легенди и предания запазили се през вековете. Легенди за изчезнали цивилизации и култури. Легенди на народите и племената заселявали българските земи.
Легендата за църквата в Сапарево, построена благодарение на чудоЛегендата за църквата в Сапарево, построена благодарение на чудоЦърквата Успение Богородично в село Сапарево край Сапарева баня е сред най-красивите, които може да се видят у нас. Според легендата обаче нейното построяване нямаше да е възможно без едно чудо.
Легендарната експедиция за търсенето на Фонтана на младосттаЛегендарната експедиция за търсенето на Фонтана на младосттаФонтанът на младостта се търсел още от Древността, но когато Христофор Колумб открил Америка този мит става още по-силен. В търсенето на чудеса участвал и испанецът Хуан Полсе де Леон, чиято най-голяма цел е била откриването на вълшебния фонтан.
Мистериозната легенда за джамията на 7-те моми в село ПодковаМистериозната легенда за джамията на 7-те моми в село ПодковаВ родопското село Подкова има постройка, която местните наричат Дървената джамия, но е известна и като Джамията на 7-те моми. Смята се, че от нея извира вода, която лекува всякакви болести.
Жрицата Пития – пророчица или наркоманка?Жрицата Пития – пророчица или наркоманка?Жрицата на Делфи, Пития, е една от най-известните пророчици на древността. Преди 2000 години тя е била обожествявана от всички, от управляващия клир до най-обикновените селяни.
Наричат Локуста първата серийна убийца в историятаНаричат Локуста първата серийна убийца в историята
19 Април
Антония Р.
Отстраняването на конкуренти посредством отрови е било разпространена практика по време на Древността, но Локуста е била отровителката, която остава в историята като най-масовата серийна убийца.
Легенда за заровено злато стои зад скалния феномен Конската главаЛегенда за заровено злато стои зад скалния феномен Конската глава
25 Февр.
Антония Р.
Скалният феномен Конската глава се намира край смолянското село Лещак и привлича туристи освен заради феноменалния си вид и заради интересна легенда за заровено злато.
Старата легенда за Вилхелм Тел и ябълкатаСтарата легенда за Вилхелм Тел и ябълката
16 Февр.
Жана Г.
Много хора не знаят истинската легенда, свързана с Вилхелм Тел и ябълката, но почти всеки човек свързва името му с точна стрелба по ябълка. Вилхелм Тел е национален герой на Швейцария от времето, когато народът му се е борил за освобождаване от. . .
Шокиращи разкрития за Божи гроб! Легендите са истинаШокиращи разкрития за Божи гроб! Легендите са истинаАрхеолози разкриха шокиращи факти за Божи гроб. Разкритията им пишат една изцяло нова история.
Мистериозно писмо е на път да разплете легендарната загадка АлкатразМистериозно писмо е на път да разплете легендарната загадка АлкатразЗагадката с предполагаемото бягство от затвора Алкатраз е на път да се разплете благодарение на тайнствено писмо.
Легендата за античния град КабилеЛегендата за античния град Кабиле
10 Септ.
Антония Р.
Кабиле е най-големият тракийски античен град, чийто останки са оцелели до днес. Местността се намира край Ямбол и в миналото е използвана от траките за посрещане на Лятното слънцестоене.