Отдаваме почит на Света Юлия, загинала мъченически за вярата

Отдаваме почит на Света Юлия, загинала мъченически за вярата

На 16 юли Българската православна църква се прекланя пред паметта на Света Юлия и днес всички с името Юлия, Юлиян и Юлияна празнуват имен ден. Юлия е латинско име и означава къдрокоса, жена с буйна къдрава коса.

1

Църковни празници

Църковни празници - Актуални заглавия и материали. Мистика, загадки и всичко свързано с Църковни празници. Любопитни статии за Църковни празници от древността до наше време. Феномени, исторически факти, паранормални събития и Църковни празници.
Църковни празници - Видовден е, настъпва възмездие за грешните

Видовден е, настъпва възмездие за грешните

15.06.201804155

На 15 юни се посреща Видовден и се вярва, че на този ден прегрешилите ги застига възмездие. Според народните вярвания днес се изпълняват ритуали за предпазване от градушка.

Църковни празници - Честваме Светия дух днес

Честваме Светия дух днес

28.05.201802351

Първият ден след Петдесетница според православния календар се чества като ден на Светия дух. На този ден църквата прославя единството на Светата Троица – Отец, Син и Дух.

Църковни празници - Почитаме паметта на свети евангелист Матей

Почитаме паметта на свети евангелист Матей

16.11.201701670

Днес повод да почерпят имат всички, които носят името Матей и неговите производни. Православната църква отбелязва празника на светеца на 16 ноември, а римокатолическата – на 21 септември.

Църковни празници - Днес почитаме Свети Архангел Михаил

Днес почитаме Свети Архангел Михаил

08.11.201705390

Днес Българската православна църква почита паметта на Свети Архангел Михаил, а народът нарича този църковен празник Архангеловден.

Църковни празници - Църквата почита Свети Павел Константинополски днес

Църквата почита Свети Павел Константинополски днес

06.11.20170229

На 6 ноември Българската православна църква почина паметта на Свети Павел Константинополски, Света Клавдия и преподобен Лука Тевроменийски. Днес всеки с името Павел, Павлина, Клавдия и Лука има имен ден.

Църковни празници - Днес е Секновение – не носете черни дрехи

Днес е Секновение – не носете черни дрехи

29.08.201705092

Според народните вярвания на 29 август се посреща Секновение – периодът, когато денят и нощта стават равни. С отбелязването на този празник се спазват няколко поверия, за да се предпазите от нещастие.

Църковни празници - Почитаме паметта на Свети апостол Матий! Ето кои трябва да почерпят днес

Почитаме паметта на Свети апостол Матий! Ето кои трябва да почерпят днес

09.08.20170388

На днешния ден – 9-ти август Православната църква почита паметта на Свети апостол Матий. Той е роден във Витлеем. След Възнесението на Иисус Христос се превръща в един от най-близките и изтъкнати последователи на Христа.