Най-големите суеверия за Великден, които ще ви донесат късмет през годината

Най-големите суеверия за Великден, които ще ви донесат късмет през годината

Но в годините, когато хората не може да си устройва толкова пищни трапези, на християнския празник се гледало предимно откъм духовната му страна, а това довело и до някои суеверия.

1

Страстната седмица

Страстната седмица - Актуални заглавия и материали. Мистерии, загадки и всичко относно Страстната седмица. Материали за Страстната седмица от Средновековието до наше време. Феномени, исторически факти, паранормални събития и Страстната седмица.
Страстната седмица - Как отбелязваме Велика събота

Как отбелязваме Велика събота

07.04.201813432

На Велика събота православната църква почита последния ден от Страстната седмица, предшестваща Великден. Тези, които не са боядисали яйца още, могат да го направят в събота.

Страстната седмица - Какви са обичаите на Разпети петък

Какви са обичаите на Разпети петък

06.04.2018110324

Петият ден от Страстната седмица е известен като Разпети петък, защото тогава Исус Христос е разпнат на кръста. Постът на този ден е особено строг, като църквата забранява да се яде и дори да се пие вода.

Страстната седмица - Историята и поверията за Велика Сряда

Историята и поверията за Велика Сряда

04.04.201803179

В текстовете от Библията се казва, че в деня на Велика сряда Юда е уговорил предателството на Исус срещу 30 сребърника. Пред нощта на този ден се е състояла тайната вечеря.

Страстната седмица - Предания и легенди за Цветница

Предания и легенди за Цветница

01.04.2018015827

Цветница е един от най-хубавите пролетни празници. На този ден се ходи на църква, откъдето се взимат осветени върбови клончета. От тях се сплита венец, който се слага в къщата.

Страстната седмица - Великденски поверия

Великденски поверия

16.04.2017019669

Смята се, че дете, родено на Великден, ще е късметлия във всяко начинание. Поръсете с вода помещенията в дома ви в нощта срещу Великден - това ще ги пречисти от зли енергии.