Народни поверия за Илинден

Народни поверия за Илинден

На 20 юли всяка година християните по цял свят отдават почит на Свети пророк Илия – известен още като Гръмоделецът. По стар стил той се почита от църквата на 2 август. Светията е един от тримата велики старозаветни мъже, наравно с Моисей и Свети Йоан Пред

1

Народни Вярвания

Народни Вярвания - Най-новите текстове и материали. Мистика, загадки и всичко относно Народни Вярвания. Нашите статии за Народни Вярвания от древността до наше време. Феноменални истории, древни цивилизации, паранормални явления и Народни Вярвания.
Народни Вярвания - Какви са обичаите на Разпети петък

Какви са обичаите на Разпети петък

26.04.2019114656

Петият ден от Страстната седмица е известен като Разпети петък, защото тогава Исус Христос е разпнат на кръста. Постът на този ден е особено строг, като църквата забранява да се яде и дори да се пие вода.

Народни Вярвания - Поверия за Благовещение

Поверия за Благовещение

25.03.2019435618

На Благовещение Архангел Гавраил съобщава на Дева Мария благата вест, че тя ще роди син Божий. На този ден има много български поверия, с които хората някога стриктно се съобразявали.

Народни Вярвания - На Никулден костите от шарана пазят от уроки

На Никулден костите от шарана пазят от уроки

06.12.2018115256

На днешната дата 6 декември източноправославните християни честват Св. Николай Чудотворец, архиепископ Мирликийски. На Никулден се принася в жертва риба, най-често шаран. Народни вярвания за Никулден

Народни Вярвания - Днес е Секновение – не носете черни дрехи

Днес е Секновение – не носете черни дрехи

29.08.201705168

Според народните вярвания на 29 август се посреща Секновение – периодът, когато денят и нощта стават равни. С отбелязването на този празник се спазват няколко поверия, за да се предпазите от нещастие.

Народни Вярвания - Почитаме пророк Елисей, повелителят на градушките

Почитаме пророк Елисей, повелителят на градушките

14.06.20170444

На 14 юни православните християни почитат пророк Елисей, който заедно със свети Вартоломей и свети Герман предпазва земята от летните градушки и за да се защити реколтата, днес се изпълняват различни ритуали.

Народни Вярвания - Метлата има способността да отнема отрицателната енергия

Метлата има способността да отнема отрицателната енергия

29.01.2017011986

В народните вярвания метлата има няколко приложения. Освен че е превозно средство на вещиците, тя е и универсален метод за справяне с отрицателната енергия.

Народни Вярвания - Пазете се от беди, ако лястовица влезе в дома ви!

Пазете се от беди, ако лястовица влезе в дома ви!

08.03.2016013867

Ако в дома ви се удари лястовичка, трябва да преосмислите пътя, по който сте тръгнали и да си изясните какво всъщност искате.

Народни Вярвания - Легенда за змея Черноглав

Легенда за змея Черноглав

20.12.201501561

Дори и днес в селата на Видинския край могат да се видят много килими и ковьори със змейски шарки и образи на Змея Черноглав. Най-характерни са килимите на хората в село Киреево.

Народни Вярвания - Старите български обичаи при раждане и смърт

Старите български обичаи при раждане и смърт

07.11.201507168

Едни от най-колоритните обреди са българските. В недалечното минало са се спазвали различни обичи при раждане, смърт, срещу суша, унищожаваща реколтата, и при различни празници за привличане на късмет и щастие.

Народни Вярвания - Кокичетата цъфнаха – годината ще е плодородна според поверията

Кокичетата цъфнаха – годината ще е плодородна според поверията

16.01.201401521

Пролетните температури и слънчевото време, на което се радваме от миналата седмица, накара предвестниците на пролетта – кокичетата, да цъфнат в Родопите.