Откриха близнак на планетата Венера

Откриха близнак на планетата Венера

На 219 светлинни години от Земята се намира планета, чийто характеристики силно наподобяват Венера. Астрономите дори твърдеят, че двете небесни тела може да минат за близнаци.

1

Космически проучвания

Космически проучвания - Актуални теми и материали. Мистика, загадки и всичко относно Космически проучвания. Нашите статии за Космически проучвания от Средновековието до днес. Феномени, загадки, паранормални събития и Космически проучвания.
Космически проучвания - Луната краде от земната атмосфера всеки ден

Луната краде от земната атмосфера всеки ден

01.02.20170416

Нови данни на учените от Университета в Осака показват, че естественият спътник на Земята краде части от нейната атмосфера всеки ден. Данните са публикувани в списанието Science News.

Космически проучвания - Плутон крие цял океан под повърхността си

Плутон крие цял океан под повърхността си

27.06.20160460

Космическата сонда Нови Хоризонти, изпратена от НАСА да изследва повърхността на планетата Плутон, представи нови доказателства, че под ледената кора на крайната за Слънчевата система планета може да съществува цял океан.

Космически проучвания - Учени доказват съществуването на девета планета в Слънчевата система?

Учени доказват съществуването на девета планета в Слънчевата система?

10.04.20160788

В началото на тази година екип от американски изследователи разбуни научната общност с твърдението си, че в Слънчевата система съществува мистериозната деветата планета.

Космически проучвания - Водата на друга планета не е достатъчна за живот – трябва и сол

Водата на друга планета не е достатъчна за живот – трябва и сол

08.04.20160521

Наличието на вода на другите планети е предпоставка за наличието на живот, но не е достатъчна. Основен виновник за предполагаемото зараждане на микроорганизми, е солта в океаните.

Космически проучвания - Откриха най-ценната планета извън Слънчевата система

Откриха най-ценната планета извън Слънчевата система

15.11.201502735

Леко скалист и топъл, напълно нов свят, притежаващ своя собствена атмосфера, бе забелязан от астрономи да кръжи в орбитата на едно от близките до Слънчевата система звезди.

Космически проучвания - Планините на Плутон могат да се окажат вулкани

Планините на Плутон могат да се окажат вулкани

14.11.20150310

Много е вероятно заснетите планини на Плутон да са всъщност ледени вулкани, гласи ново проучване на НАСА. Експертите не спират да се удивляват от сложната геология на тази малка планета.

Космически проучвания - Соларен вятър превърнал Марс в суха и безплодна планета

Соларен вятър превърнал Марс в суха и безплодна планета

09.11.20150420

Учени от НАСА най-накрая откриха какво е превърнало Марс в безплоден и безжизнен свят. Последни проучвания показват, че соларни ветрове, идващи от Слънцето, постепенно са изпарили атмосферата и водата от Червената планета.

Космически проучвания - Тайните на Плутон

Тайните на Плутон

07.11.20150776

Екипът на Нови хоризонти разказа за десетте най-неочаквани неща, открити за Плутон и неговите спътници. Те бяха констатирани при прелитането на сондата през системата на планетата.

Космически проучвания - Облак звезден прах крие двойник на Земята

Облак звезден прах крие двойник на Земята

06.11.20150689

Изследователите твърдят, че в огромните спираловидни облаци звезден прах, които все по-често биват откривани в Космоса, могат да се крият непознати планети, съобщава вестник Дейли мейл.

Космически проучвания - Спътник на Сатурн крие огромен океан под леда си

Спътник на Сатурн крие огромен океан под леда си

01.11.20150426

Учените откриха цял океан на спътник на Сатурн, съобщи НАСА. Става въпрос за спътника Енцелад, на който през 2005 година сондата Касини откри струи от частици на воден лед и пара.