Поверия и традиции за Бъдни вечер

Поверия и традиции за Бъдни вечер

За нощта срещу един от най-светлите християнски празници – Коледа, съществуват разнообразни поверия и традиции, които се изпълняват от всяко семейство, за да са здрави и да имат късмет през следващата година.

1

Коледни празници

Коледни празници - Актуални текстове и материали. Мистика, загадки и всичко свързано с Коледни празници. Материали за Коледни празници от древността до наше време. Феномени, древни цивилизации, паранормални събития и Коледни празници.
Коледни празници - Игнажден е – внимавайте кой ви идва на гости

Игнажден е – внимавайте кой ви идва на гости

20.12.201716159

Днес православната църква почита паметта на Свети антиохийския епископ Игнатий Богоносец, който бил осъден на смърт заради предаността си към християнската вяра.

Коледни празници - Зловещият Крампус наказва лошите деца преди Коледа

Зловещият Крампус наказва лошите деца преди Коледа

23.12.201501158

Преди коледните празници в някои алпийски страни освен легендата за Дядо Коледа се разказва и за демоничният Крампус, който наказва палавите деца през годината с бой и мъчения.

Коледни празници - Легендите за коледните символи

Легендите за коледните символи

25.12.201404675

Всяка година Коледа идва със своите символи като Дядо Коледа и коледната елха, но тези образи не са избрано случайно, а зад всеки от тях стои легенда, която обяснява ролята им на празника.

Коледни празници - Окадете дома на Бъдни вечер да изгоните злите сили

Окадете дома на Бъдни вечер да изгоните злите сили

24.12.201409491

Бъдни вечер е един от най-важните семейни празници, посветени на дома, огнището, но и на умрелите родственици, които също се считат за част от семейството. Какво повеляват традициите на Бъдни вечер.

Коледни празници - Как и кога се е появил Дядо Коледа за първи път?

Как и кога се е появил Дядо Коледа за първи път?

25.12.201302142

Съвременният образ на Дядо Коледа се е появил през 1822 година. Идеята за него се зародила в главата на добре образованият поет от Трой, Ню Йорк, Клемент Кларк Мур. Той пише поемата Гостуването на свети Николас

Коледни празници - Коледните традиции по света

Коледните традиции по света

25.12.201202488

На Коледа освен собствените си български традиции е добре да се запознаем с коледните обичаи, които са свързани със светлия християнски празник по света.