Как посрещнаха Коледа по света?

Как посрещнаха Коледа по света?

Може би най-необикновеният Дядо Коледа е онзи, който носи подаръци на послушните деца в слънчева и топла Австралия. Там белобрадият старец традиционно пристига не в шейна, теглена от елени, а на сърф и обикновено е облечен само с бански костюм.

1

Дядо Коледа

Дядо Коледа - Новите заглавия и материали. Мистика, загадки и всичко относно Дядо Коледа. Любопитни статии за Дядо Коледа от вековете до днес. Феномени, исторически факти, паранормални събития и Дядо Коледа.
Дядо Коледа - Петте най-големи коледни заблуди

Петте най-големи коледни заблуди

25.12.201614348

Празникът, който християните честват от стотици години, много се е променил за това време и има много малко общи неща с първообраза си. Ето и петте най-големи коледни заблуди, в които много от нас все още вярват.

Дядо Коледа - Странни факти за Свети Николай – истинският Дядо Коледа

Странни факти за Свети Николай – истинският Дядо Коледа

25.12.20160785

Чуем ли за Дядо Коледа, първата асоциация, която ни идва в главата, е за весел и пълен дядка с дълга бяла брада и червени дрехи. И децата знаят, че живее на Северния полюс и по магичен начин разнася подаръци на послушните деца до всяка точка на света.

Дядо Коледа - Защо еленът Рудолф има червен нос

Защо еленът Рудолф има червен нос

27.12.201501012

Преди много години писателят Робърт Мей създал безсмъртното си произведение Нощта преди Коледа. В него той надълго и нашироко разказвал на децата са специалния елен Рудолоф, който имал светещ червен нос

Дядо Коледа - Алтернативните образи на Дядо Коледа, за които не сте чували

Алтернативните образи на Дядо Коледа, за които не сте чували

25.12.20150597

Всеки един от нас познава образът на белобрадият старец, който някъде се нарича Дядо Коледа, другаде Санта Клаус или Пер Ноел. Но има и такива образи на Дядо Коледа в различните фолклорни легенди, за които малко от вас са чували

Дядо Коледа - Пълна луна ще показва пътя на Дядо Коледа тази година

Пълна луна ще показва пътя на Дядо Коледа тази година

25.12.20150718

През целия декември Луната ще стои високо над хоризонта повече, отколкото в останалите месеци. Пълнолунието на Коледа не е единственото събитие, което се случва през 2015 година за първи път от доста време насам.

Дядо Коледа - Зловещият Крампус наказва лошите деца преди Коледа

Зловещият Крампус наказва лошите деца преди Коледа

23.12.201501349

Преди коледните празници в някои алпийски страни освен легендата за Дядо Коледа се разказва и за демоничният Крампус, който наказва палавите деца през годината с бой и мъчения.

Дядо Коледа - Легендите за коледните символи

Легендите за коледните символи

25.12.201405024

Всяка година Коледа идва със своите символи като Дядо Коледа и коледната елха, но тези образи не са избрано случайно, а зад всеки от тях стои легенда, която обяснява ролята им на празника.

Дядо Коледа - Как и кога се е появил Дядо Коледа за първи път?

Как и кога се е появил Дядо Коледа за първи път?

25.12.201302436

Съвременният образ на Дядо Коледа се е появил през 1822 година. Идеята за него се зародила в главата на добре образованият поет от Трой, Ню Йорк, Клемент Кларк Мур. Той пише поемата Гостуването на свети Николас

Дядо Коледа - Преподавател измислил елените на дядо Коледа

Преподавател измислил елените на дядо Коледа

24.12.2011011314

Английският преподавател в семинария Клемънт Кларк Мур е кръстникът на елените на дядо Коледа. Писател измислил елена Рудолф, който свети на Дядо Коледа с червения си нос.

Дядо Коледа - Неща, които не знаете за Коледа

Неща, които не знаете за Коледа

23.12.201105363

Точната дата на раждането на Исус Христос не е спомената в Библията. В Америка дълго време Коледата се смятала за незаконна. Много от коледните символи са се появили в рекламни послания.

  • Споделени Истории

  • Нови
  • Коментирани
  • Популярни