Изгубеният град Дварка – град, построен от Бог и нападнат от Вимана

Изгубеният град Дварка – град, построен от Бог и нападнат от Вимана

Един древен град, за който се казва, че е построен от Бог, и е споменат в един от най-свещените и древни текстове на Земята – Махабхарата. Доскоро самото съществуване на древния град Дварка беше въпрос на легенди и митове

1

Древни Градове

Какво знаете за древните градове и тяхното наследство? Гибелта и историята на древните градове. Древните градове по нашите земи, в Египет и Азиа. Изгубените градове на древните цивилизации. Избрани материали за древните градове. Древните градове в Амазония и Китай.
Древни градове - Разрушаването на Картаген

Разрушаването на Картаген

07.03.20190206

Картаген е един от най-мощните съперници на Римската империя. Как изчезва от лицето на земята и кои са факторите, водещи до разрушаването му?

Древни градове - Историята на древния град Йерихон

Историята на древния град Йерихон

23.02.20190354

На Западния бряг, в земите на Палестинската автономия, съществува град, неречен Йерихон, който се намира най-ниско под морското равнище в света - 240 метра под нивото на Средиземно море. Вижте повече.

Древни градове - Древен град на мъртвите беше открит в Египет

Древен град на мъртвите беше открит в Египет

28.02.201801029

Дузина саркофази и предмети на изкуството на повече от 2500 години бяха открити в близост до египетския град Миня, намиращ се на 245 км от Кайро по поречието на река Нил.

Древни градове - Най-старите градове в света

Най-старите градове в света

27.08.201702993

Но в резултат на икономически фактори, войни, конфликти или други обстоятелства постепенно люлките на съвременната цивилизация една по една биват изтривани от лицето на картата.

Древни градове - Градът, който изчезва в пясъците, пази уникални древни ръкописи

Градът, който изчезва в пясъците, пази уникални древни ръкописи

22.06.201702034

Древният град Шингети е заобиколен от пясъците на Сахара и въпреки че се е появил преди близо XII век, все още пази своя специфичен облик и е населяван от няколко хиляди души.

Древни градове - Мистериозни факти за Мачу Пикчу, които не знаете

Мистериозни факти за Мачу Пикчу, които не знаете

04.11.201604354

Призрачните руини на Мачу Пикчу са мечтана дестинация за всеки турист. Те са една от най-големите атракции на Южна Америка и най-известната останка от загиналата Империя на инките.

Древни градове - Подземният град Деринкую крие много тайни

Подземният град Деринкую крие много тайни

23.10.201601478

Местността Кападокия в Турция е едно от най-загадъчните места в света, което в началото е привличало вниманието заради причудливите скални форми, образувани от взаимодействието между вятъра и вулканичната скала.

Древни градове - Тайнствената столица на запотеките

Тайнствената столица на запотеките

26.06.20160877

Когато се заговори за древните цивилизации на Америка, повечето хора веднага се сещат за ацтеките, маите и инките. Малко известен факт е, че това не са нито най-великите, нито най-древните народи, владеели екзотичните земи на Латинска Америка.

Древни градове - Най-големите градове в света от началото до днес

Най-големите градове в света от началото до днес

01.06.201602079

Безспорно най-големият град в света днес със своите 33 милиона население е Токио, но само преди десет години за короната му спореха Мексико сити и Ню Йорк. Нищо не е вечно. Това са показали бурните събития в човешката история.

Древни градове - Древният град на джуджетата Макхуник побърка археолози

Древният град на джуджетата Макхуник побърка археолози

25.05.201602932

През 40-те години на XX век в пустинята около Шахдад, в провинция Керман в Иран е открит загадъчен град. Селището, което носи името Макхуник, някога е било дом на древна цивилизация на джуджета.