Християните отбелязват Томина неделя

Християните отбелязват Томина неделя

Първата неделя след Великден се отбелязва от християнския свят като Томина неделя. Денят е известен и като Великден на умрелите, защото днес хората почитат починалите си близки.

1

Великден

Великден - Новите теми и материали. Мистерии, загадки и всичко касещо Великден. Любопитни статии за Великден от вековете до днес. Феномени, исторически факти, паранормални събития и Великден.
Великден - От днес започва Светлата седмица

От днес започва Светлата седмица

29.04.201904200

От първия ден след Великден, който винаги е понеделник, започва Светлата седмица, в който се отдава почит на Христовите апостоли и Дева Мария.

Великден - Христос Воскресе!

Христос Воскресе!

28.04.201901830

Великден е! Великият ден на Възкресението представя най-пълно основната християнска догма - вярата във възкресението на праведниците в един по-хубав свят.

Великден - Празнуваме Великден!

Празнуваме Великден!

28.04.201907167

Нощта на Велика Събота срещу Великден е смятана за най-тихата нощ в годината. Тогава християни от цял свят обикалят около храмовете със запалени свещи, за да изминат символичен път до гроба на Исус.

Великден - Приказката за Дядо Великден

Приказката за Дядо Великден

28.04.201901295

Една стара българска приказка, публикувана в книгата Празниците на българите в легенди и предания, ще ви покаже по приказен начин как предците ни са приемали днешния светъл празник.

Великден - Красиви мисли за Великден

Красиви мисли за Великден

28.04.201901294

На днешния ден православните християни отбелязват Възкресение Христово - един от двата най-светли празника в църковния календар. В чест на Великден споделяме с вас днес и някои красиви мисли за празника и неговото значение в нашия живот.

Великден - Тълкуване на християнските символи, свързани с Великден

Тълкуване на християнските символи, свързани с Великден

27.04.20190264

С този най-светъл християнски празник са свързани различни християнски символи, които имат своето обяснение. Вижте тълкуването на великденските символи:

Великден - Ритуали, които задължително да направиш на Великден

Ритуали, които задължително да направиш на Великден

27.04.20190467

Великден е един от най-светлите празници за християните, тъй като е свързан с възкресението на Божия син – Исус Христос. Седмицата преди празника се нарича Страстна седмица. Всяка година Великден се празнува на различна дата, но със специални ритуали.

Великден - Как отбелязваме Велика събота

Как отбелязваме Велика събота

27.04.201903809

На Велика събота православната църква почита последния ден от Страстната седмица, предшестваща Великден. Тези, които не са боядисали яйца още, могат да го направят в събота.

Великден - Какви са обичаите на Разпети петък

Какви са обичаите на Разпети петък

26.04.2019014689

Петият ден от Страстната седмица е известен като Разпети петък, защото тогава Исус Христос е разпнат на кръста. Постът на този ден е особено строг, като църквата забранява да се яде и дори да се пие вода.

Великден - Легенди за Великденските яйца

Легенди за Великденските яйца

25.04.20190523

Всички легенди за Великденските яйца са свързани с Разпъването на кръста, Смъртта и Възкресението на Божия син. Според една от легендите Дева Мария занесла на палачите на своя син кошница с яйца, за да. . .