Посрещаме летния Атанасовден днес

Посрещаме летния Атанасовден днес

На 5 юли според православния календар и народните вярвания се посреща летният Атанасовден. На този ден се почита свети Атанасий Атонски и празникът се отбелязва като началото на жътвата.

1

Атанасовден

Атанасовден - Актуални заглавия и материали. Необясними явления, загадки и всичко касещо Атанасовден. Материали за Атанасовден от Средновековието до днес. Феномени, загадки, паранормални събития и Атанасовден.
Атанасовден - Зимата си отива на Атанасовден

Зимата си отива на Атанасовден

18.01.201902633

На 18 януари християнската православна църква посвещава на свети Атанасий Велики, роден през 295 г. На 23-годишна възраст той е ръкоположен за дякон и участва в Никейския Вселенски събор.

Атанасовден - Народни поверия и легенди за Атанасовден

Народни поверия и легенди за Атанасовден

18.01.201906715

Българите наричат християнския празник Атанасовден сред зима, защото според народните поверия на този ден зимата си отива, след като свети Атанас изгони студения сезон.

Атанасовден - Атанасовците привличат жените с мекия си характер

Атанасовците привличат жените с мекия си характер

18.01.201503738

Енергията на името оказва влияние на характера и живота на всеки от нас. Мъжете, които носят името Атанас и са именяци на 18 януари, са известни със своята доброта и благ характер.

Атанасовден - На Атанасовден се колят черни кокошки

На Атанасовден се колят черни кокошки

18.01.201101886

На Атанасовден се коли черна кокошка, пече се и се раздава на съседи и приятели. На този празник празнуват ножари, месари, ковачи. Свети Атанасий е епископ в Александрия, преследван и гонен.