Запитан от:
Какво значи копанари?
Снимка: sanovnik.bg

Какво значи копанари?

Marianaот MarianaДжедай / Автор
15.10.2015

Копанарите са група влашки цигани, които са се населили по българските земи през 20-те и 30-те години на XX век. По онова време Южна Добруджа е част от територията на Румъния по силата на Букурещкия мирен договор.

В резултат на това румънското правителство насилствено заселва на тези територии стотици румънски семейства, сред които и много румънски цигани (копанари). След връщането на Южна Добруджа на България повечето румънски семейства се изселват, но там остават копанарите, наричани още лингури.

Смята се, че днес около 50 000 етнически влашки цигани обитават Южна Добруджа. Това население, което носи черти както от българската, така и от циганската битова култура, е с най-висок естествен прираст в областта. Името на техния етнос лингурари (копанарите), които правят дървени лъжици, идва от лингура (рум.) - лъжица) и копанки.

Копанарите говорят влахо-румънски цигански диалект и са една от най-големите румънски етнически групи у нас. Според Асоциацията на власите в Източна България и Асоциация на власите-рудари в България те представляват румънското малцинство у нас.

Рейтинг

3.3
Общо 10 гласували
5 3
4 2
3 2
2 1
1 2
Дай твоята оценка:

Коментари